Dinsdagmiddag reikte burgemeester Henk Jan Meijer in Theater De Spiegel in Zwolle (Spinhuisplein 14), de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uit aan de heer G.J.J. Marsman. De heer Marsman woont in Ommen, maar omdat zijn verdiensten in Zwolle liggen is in goed overleg met burgemeester Kok besloten dat burgemeester Meijer van Zwolle de onderscheiding uitreikte. De onderscheiding wordt toegekend op grond van de bijzondere, grensverleggende en innovatieve verdiensten van de heer Marsman voor Wehkamp, ter gelegenheid van zijn afscheid van het bedrijf na circa 35 jaar.
De heer Marsman heeft Wehkamp gebracht waar het nu is. Medio jaren ’80 begonnen als IT manager, heeft hij een wezenlijke rol gespeeld in de kwaliteit van dienstverlening aan de klant. Voor hem stond en staat de mens centraal. In de jaren ’80 overtrof het aanbod de vraag. Concurrentie vanuit het buitenland nam toe. De consument kon kritischer worden, werd selectief en kreeg het voor het zeggen. Deze kritische consument stelde eisen aan de kwaliteit van goederen en dienstverlening. Kwaliteit werd dan ook de nieuwe kritische succesfactor. Meer dan ooit werd duidelijk dat kwaliteit het resultaat was van goed samenwerkende afdelingen. In die periode werd JIMMY gelanceerd, een voice responsesysteem, oftewel een van de eerste sprekende bestelcomputers in Nederland. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het ‘internet minded’ maken van de Nederlandse bevolking.
“Albert Heijn heeft Nederland ooit aan de sherry gekregen, wij zorgen ervoor dat heel Nederland op internet komt”. Deze uitspraak deed hij ooit in een interview over zijn passie voor het laten landen van internet in Nederland. De heer Marsman heeft als IT-er in de technische totstandkoming hiervan een groot aandeel gehad.
In de 90-er jaren, toen hij directeur Warehousing, Distribution, Customer Service en Crediet was werd na de kwaliteitsfase van de 80-er jaren de fase van de service-ontwikkeling ingeluid. De consument wilde meer gemak en kreeg meer service. Dankzij het gebruik van nieuwe technologieën konden nieuwe service elementen in de markt worden gezet. Wehkamp stapte bijvoorbeeld over van PTT post naar Selektvracht. Daarmee werd het mogelijk twee keer per dag én op zaterdag producten te laten bezorgen. Ook daarin stond voor hem de klant voorop. Immers steeds meer mensen werken overdag en levering ’s avonds en in het weekend biedt dan uitkomst. In 1994 werd gestart met de 24-uurslevering. Revolutionair in de consumentenbezorging: in Nederland, in Europa en zelfs wereldwijd.
Dit vergde een enorme omslag in logistiek en het denken en doen van de medewerkers en dus een enorme inspanning van de directeur Warehousing.
Verder is het de verdienste van de heer Marsman dat hij het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij het bedrijf Wehkamp op de kaart heeft gezet. En, belangrijker nog, daarbij medewerkers actief heeft betrokken, zodat dit fenomeen niet alleen neerkomt op window dressing door de directie, maar ook daadwerkelijk een project is dat door de medewerkers gedragen wordt. Dat bij hen trots creëert voor het bedrijf waar ze werken. Als voorzitter van de stuurgroep Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen heeft de heer Marsman hierin een leidende rol gespeeld. Daarnaast mag niet onvermeld blijven, dat de heer Marsman vanaf het begin van zijn loopbaan als algemeen directeur de grote mede-initiator en stimulator geweest van het oprichten van een eigen Corporate Academy, die als voorbeeld dient voor veel bedrijven in Nederland. De kracht van deze Academy is dat deze niet alleen voor de young potentials is opgericht, maar voor medewerkers uit alle lagen van het bedrijf zijn kracht de afgelopen jaren heeft bewezen.
Samenvattend heeft de heer Gerard Marsman in zijn loopbaan tal van ontwikkelingen op sociaal maatschappelijk gebied bevorderd die een enorme impact hebben op het dagelijkse leven van de Nederlandse consument. Opvallend is dat in al deze deelaspecten de mens bij Gerard Marsman altijd centraal heeft gestaan. Zijn persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten gaan uit boven wat normaal gesproken van iemand mag worden verwacht in deze functie.