Renovatie GGD-gebouw start 1 april 2015

Zwolle – Het architectenbureau BiermanHenket uit Esch heeft de opdracht gekregen voor de renovatie van het monumentale pand van GGD IJsselland aan de Zeven Alleetjes 1 in Zwolle. BiermanHenket was in Zwolle ook architect van onder meer Museum De Fundatie en de Oude Ambachtsschool. De renovatie van het pand van GGD IJsselland vindt plaats vanaf 1 april 2015.

Afgelopen september vond een zorgvuldige selectieprocedure plaats met het doel een architect te vinden om het verouderde GGD-kantoorpand op een eigentijdse manier in te richten volgens normen van het nieuwe werken en om de verbouwing te begeleiden. Vijf architecten deden mee aan de aanbesteding hiervoor. De keuze viel op BiermanHenket gezien hun ervaring met monumentale panden in combinatie met een functionele en eigentijdse inrichting volgens de richtlijnen van het nieuwe werken. Een zorgvuldige selectie was van belang in verband met de complexe verbouwing waarvoor veel kennis van en ervaring met monumenten nodig is. De verbouwing moet in korte tijd worden gerealiseerd binnen een scherp budget.

Het vervolg
De eerstkomende maanden zullen in het teken staan van het voorlopige ontwerp waarbij binnen de randvoorwaarden van een monument op slimme wijze wordt nagedacht over de inrichting. Het pand van de GGD moet een plek zijn waar bezoekers zich welkom voelen en die toegankelijk is voor mindervaliden. Hierbij worden duurzame materialen gebruikt en wordt het pand zo energiezuinig als mogelijk ingericht. Na 1 april 2016 vinden medewerkers van verschillende afdelingen van de GGD hier een prettige en flexibele werkplek. GGD IJsselland werkt voor en in 11 gemeenten.

 

Over het GGD-gebouw
Het GGD-pand maakt deel uit van het kantorencomplex op de hoek van de Zeven Alleetjes en de Burgemeester van Royensingel. Eerder dit jaar is het niet-monumentale deel aan de Burgemeester van Royensingel verkocht aan de gemeente Zwolle. Dit is bestemd voor de toekomstige huisvesting van de Bibliotheek. Besloten is dat GGD IJsselland zich blijft vestigen in het monumentale deel van het complex. Hiervoor is een grondige herindeling en renovatie noodzakelijk.

 

Historie
Het GGD-gebouw is een rijksmonument met een hoge monumentale waarde. In vroegere tijden was de Zeven Alleetjes een soort wandelplaats, beplant met zeven rijen lindebomen. Vanaf 1939 is hier het nieuwe kantoor van de N.V. Elektriciteitsfabriek IJsselcentra­le (vanaf 1988 genaamd IJsselmij) gebouwd. Het pand kwam te staan in de tuin van een voormalige villa die ooit aan de wa­terloop stond. Enkele bomen uit de tuin zijn bewaard gebleven. In 1943 is het pand door de Duitsers gevorderd voor levensmiddelendistributie. Kort na de oorlog nam de IJsselcentrale het pand in gebruik. Het complex bestond oorspronkelijk uit twee delen; het kantoorgebouw en het fabrieksgedeelte, gescheiden door een binnenplaats. Het kantoorgebouw kwam tot stand naar plannen van de Rotterdamse architect A. van der Steur en de Zwolse architect M. Meijerink.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)