Ster van Zwolle onderdeel en start Topcompetitie

Zwolle – De Topcompetitie voor wielrenners in Nederland verdween in 2005 door de invoering van de UCI Continental Tour. Hierdoor streefden organisatoren naar de UCI status (meestal UCI 1.2), maar bleek dat de media nauwelijks aandacht had voor die koersen. De laatste winnaar is Marvin van der Pluijm (2004). De Topcompetitie kent drie klassementen: individueel (krijgt profcontract bij Roompot – Orange Cycling), beste jongere (onder 23 jaar) en het ploegenklassement. 

In totaal doen er hoogstwaarschijnlijk zestien wedstrijden mee waaronder een individuele (klim)tijdrit en een ploegentijdrit. De andere veertien wedstrijden zijn: de Ster van Zwolle (op 28-02-2015), Dorpenomloop Rucphen, Arno Wallaard Memorial, Profronde van Noord-Holland, Zuid-Oost Drenthe Classic, Ronde van Overijssel, Drielandenomloop, Omloop der Kempen, Hel van Voerendaal, Ronde van Midden-Nederland, Kernen Omloop, Eurode Omloop en Baronie Breda Classic. Wielerverslaggever Flavio Pasquino is samen met ondernemr Maarten von Winning initiatiefnemer wat betreft de terugkeer van de Topcompetitie. Pasquino zag met eigen ogen dat de Nederlandse wedstrijden het moeilijk hadden en hoopt met een nieuw klassement de wielersport te stimuleren. "Het is onze missie om de Topcompetitie te laten terugkeren maar vooral om ‘em te laten blijven bestaan. Naast continuïteit zijn onze pijlers; “doorstroming naar de profs“, “exposure voor de koersen” en "meerwaarde creëren" voor zowel de Topcompetitie, de koersen als de ploegen."

Nederlandse koersen zijn stuk voor stuk stichtingen die bestaan uit vrijwilligers en oudwielrenners. Deze mensen steken ziel en zaligheid in hun jaarlijkse wedstrijd. Veel van deze klassiekers zijn monumenten die maar moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. Iedere vorm van media-aandacht doet deze koersen goed en de Topcompetitie is een geweldig instrument om dit te boosten. Doordat er van iedere koers een journalistiek videoverslag gemaakt wordt krijgt de topcompetitie een gezicht.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)