Zwolle – De biologische voedingssector is volop in beweging. Wie zich wil informeren over actuele ontwikkelingen, is welkom op de Bio-beurs die op 21 en 22 januari 2015 plaatsvindt in de IJsselhallen in Zwolle. Er zijn onder meer presentaties, workshops en lezingen rond het thema ‘Biologisch in 2030’. En natuurlijk kun je er ook lekker eten.
Op het hoofdpodium vinden debatten plaats over de relatie tussen landbouw en natuur, het behoud van bodemvruchtbaarheid en de nieuwe Europese wetgeving voor biologisch voedsel. Ook wordt ingegaan op de vraag hoe ons voedsel eruit zal zien in 2030. Sprekers die zullen optreden bij de Bio-beurs zijn onder meer: Johan van der Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds), Bas Rüter, (manager duurzaamheid Rabobank) en Edith Lammerts-van Bueren (bijzonder hoogleraar plantenveredeling aan Wageningen UR).
Unieke verhalen
Op woensdag 21 januari worden drie unieke verhalen gepresenteerd over de Eko-code. Dit is de ontwikkelings- en verduurzamingsagenda die is samengesteld met input van biologische boeren en tuinders. NieuwVers geeft een workshop over het verwaarden van kwaliteitsproducten en voor reguliere akkerbouwers en veehouders wordt informatie gegeven over omschakelen naar biologisch.
Op donderdag 22 januari geeft Hester Maij, gedeputeerde van de provincie Overijssel, haar visie op de nieuwe Europese biologische regelgeving. Praktijkverhalen zijn er over de aardappel: er wordt gesproken over de zilte aardappel, nieuwe resistente aardappelrassen en over oude aardappelrassen.
Lekker eten
Lekker eten krijgt natuurlijk ook een centrale plaats op de Bio-beurs. De Dutch cuisine komt tot leven in kookdemonstraties, workshops, inleidingen, en natuurlijk veel proeverijen. In het restaurant en op het Foodplein wordt gekookt door kopstukken van de Dutch Cuisine, zoals Albert Kooy en Niven Kunz. De uitgangspunten van de Dutch cuisine – vastgelegd in de Nieuwe Nederlandse Keuken van meesterkok Albert Kooy – zijn dat een gerecht niet alleen zeer smaakvol, maar ook duurzaam, diervriendelijk, gezond en eigentijds moet zijn. Verse groenten spelen de hoofdrol, vlees en vis worden vaak als garnituur gebruikt. Ingrediënten komen zoveel mogelijk uit de eigen omgeving en passen bij het seizoen. Deze uitgangspunten, die onder meer gebruikt worden door het Koksgilde, sluiten naadloos aan bij die van de biologische teelt en voedselproductie.
De Bio-beurs is een initiatief van Bionext en Libéma. Voor meer informatie over de Bio-beurs en kaartverkoop: www.bio-beurs.nl.