Zwolle – Bij Trias in Zwolle is tussen 31 maart en 21 april een foto- en filmexpositie te zien over kinderen met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) . In Nederland worden elk jaar naar schatting 500 kinderen geboren met FAS. Deze kinderen zijn geestelijk en lichamelijk beschadigd doordat hun moeders alcohol dronken toen ze zwanger waren. Veel kinderen met FAS groeien op in een pleeggezin: FAS komt tien keer zo vaak voor in pleegzorg als daarbuiten.
‘Mila gaat door op de trampoline, stuiterend, springend, steigerend. Het vuur brandt in haar ogen. Ze merkt het niet; de rest van de wereld bestaat al lang niet meer. Tien minuten later zakt het meisje door haar benen en blijft languit op de trampoline liggen. Hijgend. Ze huilt zonder tranen en piept als een klein wild diertje. Lokken haar plakken aan haar bezwete voorhoofd. De grens was al lang bereikt. Wist zij veel.’ Uit: FAS-kinderen door Allard Witte en Joost Bos.
Activiteiten bij Trias rondom FAS
Samen met de initiatiefnemers van het FAS-project – fotograaf Allard de Witte en journalist Joost Bos- wil Trias aandacht vragen voor FAS met een aantal activiteiten voor (pleeg)ouders van kinderen met FAS, professionals in de (jeugd)zorg en (speciaal) onderwijs en andere belangstellenden. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden. Locatie: ‘De Valkenberg’, Herfterlaan 33 in Zwolle.
- Dinsdag 31 maart is de opening van de expositie over FAS met medewerking van fotograaf Allard de Witte en (pleeg)ouders van kinderen met FAS. Aanvang 15.30 uur.
Aanmelden: voorpleegouders@trias-groep.nl
- Donderdag 2 april houdt Trias een informatieavond over FAS met kinderarts Herman Thijs en GZ-psycholoog Dianne Wesselink van de FAS-Poli uit Zutphen. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden: voorpleegouders@trias-groep.nl
- Van woensdag 1 april tot en met maandag 20 april is de expositie op afspraak te bezoeken door scholen, hulpverleners, pleegouders en andere belangstellenden. Meer informatie: e.rooseboom@trias-groep.nl
Hersenbeschadiging
Kinderen met FAS hebben dikwijls specifieke uiterlijke kenmerken zoals een dunne bovenlip, smalle en laagstaande oren en hangende of scheel staande ogen. Het voornaamste probleem ligt echter bij de opgelopen hersenbeschadiging waardoor concentratie-, geheugen- en gedragsproblemen ontstaan. Het overgrote deel van kinderen met FAS kan op latere leeftijd niet zelfstandig wonen en heeft levenslang toezicht en begeleiding nodig. Het is van groot belang zo vroeg mogelijk een juiste diagnose te stellen, zodat deze kinderen de juiste zorg en begeleiding krijgen. Hierdoor kan hun toekomstperspectief aanmerkelijk verbeteren.