Docu ‘De Jeweetwels’ wint internationale prijs

Door Redactie

Zwolle – In oktober maakte filmmaker Fokke Baarssen in opdracht van The Young Ones een documentaire over een bijzonder theaterproject waarbij twaalf jonge spelers samen met twaalf acteurs met een verstandelijke beperking in een week tijd een voorstelling maakten in het Young Ones Theater.

Deze theater ‘snelkookpan’ resulteerde uiteindelijk in de voorstelling Flood – A perfect Day. Een indringende voorstelling over een naderende zondvloed en de vraag: wie mag er mee op de ark? Jij of ik? Een hele week lang repeteerden, werkten, sliepen en aten de spelers en crew met elkaar in het Young Ones Theater. Fokke Baarssen volgde dit bijzondere theatrale maakproces, waarbij spel en realiteit heel dicht bij elkaar kwamen. Het resultaat hiervan is de korte documentaire ‘De Jeweetwels’, die na lovende reacties in Overijssel nu ook internationaal in de prijzen is gevallen!

Fokke Baarssen, die met zijn documentaire ‘Destressed’ eerder de titel voor Best Picture won op het Garden State Film Festival in Atlantic City, besloot daarom de Jeweetwels ook in te zenden naar dit Amerikaanse filmfestival. En met resultaat! De Jeweetwels sleepte dit weekend de titel ‘Best Short International Docu’ in de wacht op het Garden State Film Festival 2015. Een geweldige winst voor een ogenschijnlijk klein project waarvan het belang en het thema groot genoeg bleek om internationaal in de belangstelling te komen!

De voorstelling Flood is een co-productie van cultureel broeinest The Young Ones uit Zwolle en Theater Totaal, een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking. Onder regie van Jeroen Kriek en Elma ten Boekel werd in een week tijd een eerlijke en confronterende voorstelling gemaakt over deze ‘Jeweetwels’ en hun plek in de wereld. Een voorstelling die het resultaat is van een intensief proces waarbij de werelden van mensen zonder en met beperking elkaar ontmoetten. Meer informatie over Flood is te lezen op www.theateryoungones.nl Na deze internationale overwinning wordt nu gekeken naar de mogelijkheden om de documentaire ook in Nederland aan het grote publiek te tonen. De Jeweetwels wordt in ieder geval nog ingezonden naar landelijke Filmfestivals en kan daarnaast hopelijk een plekje veroveren op de nationale televisie. Tot die tijd moet iedereen het nog even doen met de trailer.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)