Strijd! Oorlog en overleven in beeld

Door Redactie

Zwolle – Van 5 mei tot en met 13 september 2015 organiseert het Stedelijk Museum Zwolle de tentoonstelling Strijd! Oorlog en overleven in beeld. Aan de hand van het werk van meer dan twintig kunstenaars, waaronder Jan Willem Pieneman, Pieter de Molijn, Christian Boltanski, Raquel Maulwurf en Armando, brengt het museum vijf eeuwen oorlogskunst in beeld. Te zien is hoe de visie op oorlogskunst in de loop der eeuwen veranderde: van feitelijke naar een meer emotionele, figuurlijke of zelfs abstracte verbeelding. De soms gruwelijke werken bezitten vaak een buitengewone schoonheid. Hoe gaan we als kijker met die controverse om? 

strand.jpg

De tentoonstelling opent op 5 mei 2015, 70 jaar na de dag waarop Nederland werd bevrijd van vijf jaar onderdrukking door de Duitse bezetter. De oorlogsjaren gingen een grote rol spelen in het werk van menig kunstenaar, waaronder dat van Christian Boltanski en Armando. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte fotografe Patricia Steur twaalf portretten van joden die de oorlog hebben overleefd. Niet alleen de Tweede Wereldoorlog komt aan bod. Historisch werk van onder meer Pieter de Molijn, Frans Hogenberg en Jan Willem Pieneman geeft een beeld van de 80-jarige oorlog, de politieke strijd van de patriotten, de overheersing door de Fransen en de slag bij Waterloo. Affiches die menigeen zal herkennen geven een beeld van de Koude Oorlog en de acties tegen kruisraketten. Aan het werk van kunstenaars als Pascal Bastiaenen, Raquel Maulwurf en Ronald Ophuis is te zien dat het thema oorlog en strijd ook jonge(re) kunstenaars blijft bezighouden.

Strijd! getuigt dat oorlogskunst al eeuwen een belangrijk thema binnen de kunstgeschiedenis is, maar dat de visie van de kunstenaar in de loop der eeuwen sterk is veranderd. Waar in het verleden vooral feitelijk verslag werd gedaan, heeft in de 20ste eeuw een verschuiving richting een meer figuurlijke en vaak ook emotionele verbeelding plaatsgevonden. Door het overzicht dat de tentoonstelling biedt op vijf eeuwen oorlog en leed, wordt bovendien eens te meer duidelijk dat de strijd om vrede en vrijheid actueel blijft.

Met werk van onder meer Marijn Abelman, Armando, Pascal Bastiaenen, Christian Boltanski, Sorayda de Castro, Raquel Maulwurf, Jan Luyken, Pieter de Molijn, Frans van Nunen & Albert Van Der Weide, Ronald Ophuis, Jan Willem Pieneman, Patricia Steur en Lucy Wood.

Activiteiten
Het museum biedt bij iedere tentoonstelling steeds een wisselend activiteitenprogramma aan. Kijk hiervoor gedurende de loop van de tentoonstelling op www.stedelijkmuseumzwolle.nl  en Facebook.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)