Diverse activiteiten rondom bevrijdingsdag

Foto van auteur

Zwolle – Op maandag 4 mei aanstaande vindt de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats bij het monument in Ter Pelkwijkpark, na de Stille Omgang. Op dinsdag 5 mei aanstaande vinden het Bevrijdingsfestival en de Zwolse Veteranendag plaats in Park De Wezenlanden en zijn er activiteiten in de binnenstad. Ook is er een dance-event op het terrein van de IJsselhallen. De activiteiten hebben gevolgen voor het verkeer.

Van 18.30 tot 19.00 uur vindt in de Oosterkerk de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst plaats met het thema ‘Vrijheid geef je door’, gevolgd door de Stille Omgang die om 19.15 uur vertrekt vanaf De Spinhuisbredehoek. Verzamelen en opstellingen tussen 19.00 en 19.15 uur. Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden. De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf Spinhuisbredehoek. De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burg. van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark. In de Plantagekerk begint om 19.00 uur een kerkdienst die eveneens in het teken staat van ‘Vrijheid geef je door’. De dienst eindigt om 19.45 uur, zodat iedereen de plechtigheid bij het monument kan bijwonen. Na de plechtigheid is er in de Plantagekerk voor iedereen die dat wil gelegenheid voor ontmoeting, gesprek en bezinning.

Bevrijdingsfestival en Zwolse Veteranendag op dinsdag 5 mei
De bevrijdingsviering begint om 10.30 uur bij het hoofdpodium in Park de Wezenlanden met de ontsteking van het bevrijdingsvuur. Om de vele bezoekers van het Bevrijdingsfestival en de Zwolse Veteranendag in Park de Wezenlanden en aan de binnenstad een veilig verblijf te bieden, wordt de omgeving van beide locatie en de looproute van/ naar beide locaties afgesloten voor het verkeer. De wegafsluitingen starten op 4 mei en eindigen op 6 mei in de loop van de dag. Op de looproute van het station naar de IJsselhallen, waar het dance-event Dance4Liberation wordt gehouden, kan het verkeer beperkte hinder ondervinden. Het programma in de binnenstad vindt men op www.hesz.nl. Meer informatie over het dance-event op terrein IJsselhallen is te vinden op http://www.highenergyevents.nl. Het programma van het Bevrijdingsfestival en de Zwolse Veteranendag in Park de Wezenlanden is te vinden op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl.

Verkeersmaatregelen op 4 en 5 mei
Om de herdenking op 4 mei vanaf 19.45 uur in alle rust te laten plaatsvinden, wordt de omgeving van het Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting vindt plaats in het gedeelte Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Kerkstraat tussen 19.15 – 21.00 uur voor al het verkeer. Hierdoor is ook de rijroute Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Nieuwe Markt en Sassenstraat niet mogelijk. Stadslijn 4 rijdt vanaf 18.00 uur om.

De bushaltes aan de Wilhelminasingel en Kerkstraat vallen uit tot en met 5 mei. Alternatieve uit- en opstapplaats voor deze buslijn bevindt zich aan bij winkelcentrum Diezerpoort. De overige stadslijnen die via Emmawijk -Rodetorenplein rijden, nemen een omleidingsroute via Rieteweg. Een tijdelijke halte is aanwezig bij Emmawijk.

Tijdens de op- en afbouw van het Bevrijdingsfestival, van 29 april tot en met 9 mei, moet het verkeer in de omgeving van Park de Wezenlanden rekening houden met hinder. Op 4 mei gaat de eerste wegafsluiting in. De wegafsluitingen zijn als volgt.

Maandag 4 mei vanaf 7.00 uur tot en met 6 mei 18.00 uur: Weth. Alferinkweg (geheel). Dinsdag 5 mei vanaf 7.00 uur tot en met 6 mei 06.00 uur: Schuurmanstraat (geheel), Luttenbergstraat (gedeelte Assendorperstraat tot aan Hanekampbrug), Wiecherlinkstraat en Buserstraat.

Dinsdag 5 mei tussen 7.00 uur en 23.59 uur: Groot Wezenland, Ten Oeverstraat/ Grasdorpsstraat, Wilhelminasingel – Kerkstraat en daarmee ook Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Nieuwe Markt, Sassenstraat, Assendorperdijk (zijstraten vanaf 10.00 uur), Terborchstraat t.h.v. stationsplein (vanaf 10.00 uur), Zeven Alleetjes t.h.v. Burg. Van Roijensingel (vanaf 17.00 uur), Van Karnebeekstraat t.h.v. Burg. Van Roijensingel (vanaf 17.00 uur).

De wegsleepregeling is van kracht. Conform de pollertijden binnenstad staan deze omhoog.

Reisadvies op 5 mei
De gemeente adviseert bezoekers van het Bevrijdingsfestival om met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. Hiervoor zijn extra bussen ingezet. De loopafstand van het station naar de binnenstad en Park De Wezenlanden is minder dan tien minuten. Daarnaast rijden er stadsbussen rondom de binnenstad. Er bevinden zich haltes aan de Emmawijk en Burg. Drijbersingel ter hoogte van winkelcentrum Diezerpoort. In de nabije omgeving van Park De Wezenlanden zijn haltes aan Wipstrikkerallee en Hortensiastraat. Meer informatie over wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid staat op www.zwolle.nl/bereikbaarheid.

Parkeervoorziening op 5 mei
In de buurt van Park De Wezenlanden zijn geen parkeerfaciliteiten. Het park ligt ter hoogte van vergunninghoudergebieden. Voor parkeren worden de volgende accommodaties aangeraden: parkeergarages Lübeckgarage en Pas de Deux en parkeerterrein Hanzeland aan de Hanzelaan. Deze liggen aan de zuidzijde van het station, bereikbaar via de IJsselallee. Ondanks de werkzaamheden aan de Hanzelaan blijven deze bereikbaar. Aan de voorkant van het station wordt met borden verwezen naar de bevrijdingsfestival-locaties. Andere parkeerlocaties in de buurt van de stad zijn: Burg. Van Roijensingel, Emmawijk, Maagjesbolwerk, Dijkstraat, Noordereiland, Centrum en Diezerpoort. De routes naar en aantal de parkeeraccommodaties worden op de invalswegen aangegeven. Meer informatie over parkeren in Zwolle is te vinden op www.zwolle.nl/parkeren.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)