Zwolle – De vrijheid van een ongeplande vakantie of van een vriendschap. De vrijheid om de dag te plukken, om te sterven of om je druk te maken over iets onbenulligs. In een reeks korte, persoonlijke verhalen vertellen hbo-studenten Journalistiek en Communicatie van Windesheim hoe zij vrijheid ervaren. De blogs in het magazine ‘Wat is nou die vrijheid?’ en op de website watisnoudievrijheid.nl geven een veelkleurig, persoonlijk beeld van de betekenis van vrijheid voor wie nu jong is. Het magazine wordt uitgedeeld tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel.
‘Wat is nou die vrijheid?’, zong het Klein Orkest in 1984. ‘En wat is ‘ie waard?’ Een vraag om bij stil te staan, ook voor wie al zo lang in vrede en vrijheid leven als wij. Want hoe voorkomen we dat we vrijheid als vanzelfsprekend aannemen? Hoe houden we onze vrijheid levend en vitaal? En welke betekenis heeft het voor de generaties die zijn geboren en opgegroeid in onze vrije maatschappij? Vrijheid tastbaar maken
In het project ´Wat is nou die vrijheid?’ brengen ruim dertig studenten Journalistiek en Communicatie het grote thema dichtbij en maken ze het tastbaar. In teksten en foto’s, bewegend beeld en geluid vertellen ze persoonlijke verhalen, klein en groot, van grappig tot pijnlijk. Zo is een caleidoscopisch beeld ontstaan van wat vrijheid betekent in het dagelijks leven van hedendaagse jongeren. En dit beeld kan groeien door de mogelijkheid om op blogs te reageren.
Die verhalen komen wel binnen
"Het mooie aan dit project is dat we de vrijheid kregen om zelf invalshoeken te bedenken. Zo konden we er onze eigen draai aan geven", vertelt Esther Bolt. Over het effect van dit project op andere jongeren heeft Richard Elbrink wel twijfels: "Mijn vrienden zijn niet bewust bezig met vrijheid. En ik schrik elk jaar op 4 mei weer hoe snel mijn gedachten na de twee minuten stilte afdwalen. Maar ja, weet onze generatie wat ellende en onderdrukking is?" Caitlin de Ruijter denkt dat de verhalen wat teweeg brengen, in elk geval bij de eigen vrienden en familieleden: "Als ik het aan mijn omgeving laat lezen, dan komen die verhalen wel binnen."
Levend besef
Het project ‘Wat is nou die vrijheid?’ is een samenwerking tussen de minor Storytelling van de opleiding Journalistiek van Windesheim en Niek van der Sprong Productions voor het Bevrijdingsfestival Overijssel van 2015. Met dit project willen de partners bijdragen aan een levend besef van wat we allemaal in vrijheid kunnen doen, wat de waarde is van onze vrijheid en dit besef overdragen aan volgende generaties.
Verkrijgbaar op Bevrijdingsfestival Overijssel.
Het eerste exemplaar van het magazine wordt op het Bevrijdingsfestival Overijssel uitgereikt aan Jan Brink, wethouder van onderwijs van Zwolle, om 12.30 uur in het Windesheim-theater in de Bloementuin op het festivalterrein. Het magazine wordt gratis uitgedeeld tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel.