Zwolle – Op zondag 7 juni viert Slow Food Zwolle (SFZ) haar tienjarig bestaan met een XL versie van Streekmarkt de Smaak van Zwolle, die samen met Doepark Nooterhof georganiseerd wordt. Van 11.00 uur tot 17.00 uur zijn bezoekers in Doepark Nooterhof weer van harte welkom om kennis te maken met producten uit eigen regio en, eenmalig, ook met producten van producenten die aangesloten zijn bij andere afdelingen (convivia) van Slow Food Nederland.
Bezoekers van de streekmarkt kunnen bij meer dan 60 standhouders kijken, proeven en kopen. Het assortiment is zoals gebruikelijk weer heel breed: regionale bieren, kaas, vleeswaren en worst, ambachtelijk gebakken brood, wijn, groente, fruit, honing, gebak, hartige taarten, mosterd en producten uit de Ark van de Smaak. Verder zijn er ook kramen met cadeauartikelen. Verschillende natuur- en milieuorganisaties zijn eveneens op de markt aanwezig.
Lezingen, workshops en een film
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Slow Food Zwolle, is er deze keer ook een uitgebreid randprogramma. Zo wordt twee maal “Dansen met Gehoornde Dames” vertoond. Een film over twee boeren die het over een andere boeg te gooien en op inspirerende wijze laten zien wat er allemaal nodig is om het verschil te maken. Verder kan men zich aanmelden voor een kookworkshop met pasta voor volwassenen en een voor kinderen en voor een workshop voor kinderen over het hergebruik van oud brood. Ook vinden er twee lezingen plaats, een over het brouwen van Kuijt Bier en een over het boek Liever Lokaal, de laatste ook met een proeverij. Tot slot kan men deelnemen aan een Wild Pluk Wandeling. Onder begeleiding van een expert op het gebied van eetbare planten gaan de deelnemers op zoek naar en krijgen zij uitleg over bijvoorbeeld eetbaar onkruid, of bessen van bomen in de directe omgeving. Aanmelden voor de workshops kan via de websites van Doepark Nooterhof en Slow Food Zwolle.
Entertainment voor oud en jong
Natuurlijk wordt er ook weer gezorgd voor entertainment. Studenten van Landstede die werken bij Doepark Nooterhof verzorgen activiteiten voor kinderen, inclusief schminken. Leden van de Zwolse Trekzakclub spelen gezellige muziek en dichter en verhalenverteller Henk van Huisstede vertelt verhalen, dat laatste ook in het kader van de Week van de Amateurkunst. Bovendien kunnen bezoekers van de Streekmarkt Smaak van Zwolle XL voor € 1,00 deelnemen aan een loterij met als prijs een mand gevuld met streekproducten met een totale waarde van € 100,00!
Op de fiets
Gelet op de beperkte parkeerruimte rondom Doepark Nooterhof, adviseert de organisatie bezoekers zoveel mogelijk op de fiets te komen. De markt is geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur, toegang is gratis. Het volledige programma is ook te vinden op de site van Slowfood Zwolle, www.slowfoodzwolle.nl.
Doepark Nooterhof
Doepark Nooterhof is de afgelopen jaren een populaire plek geworden bij de Zwollenaar. Het park staat in het teken van duurzaamheid, en dat komt onder andere terug in de vele biologische en streekproducten die in het Theehuis Earthship op de kaart staan. In het park bevinden zich een Tuin van Vergeten Groenten, een bijen- en vlindertuin en een Keltische Bomencirkel. Kinderen vermaken zich prima in de waterspeeltuin. Doepark Nooterhof is onderdeel van Landstede.
Slow Food Zwolle
Slow Food Zwolle is opgericht in 2005. Jonnie en Thérèse Boer (restaurant de Librije) gaven het startschot voor het convivium en kregen ook het erelidmaatschap aangeboden. Slow Food Zwolle telt momenteel zo’n kleine 100 leden. Slow Food staat voor lekker, puur en eerlijk. Daarmee bedoelen ze dat ons eten goed moet smaken; dat het zonder schade voor de leefomgeving, het dierenwelzijn en de gezondheid moet worden geproduceerd en dat producenten een eerlijke vergoeding moeten krijgen voor hun werk. Door dus voor andere producten op je menu te kiezen kun je ervoor zorgen dat er minder milieubelasting is en dat producenten een eerlijke prijs krijgen.
Slow Food verbindt het genieten van voedsel met een bewuste en verantwoordelijke houding tegenover voedsel. De activiteiten van de beweging zijn gericht op een ondersteuning van de biodiversiteit in ons voedselaanbod en op het bevorderen van smaakeducatie. Slow Food wil door middel van evenementen en andere initiatieven producenten van kwalitatief uitstekende voedingsmiddelen in contact brengen met consumenten.