Documentaire over volksgeloof in Overijssel

Foto van auteur

Zwolle – ‘Oerijssel’ is een documentaireserie waarin onderzoeksjournalist en documentairemaker Geertjan Lassche op zoek gaat naar de laatste resten volksgeloof in de provincie Overijssel. Hoofdpersoon is presentatrice Margje Fikse, die opgroeide langs de IJssel en nu terugkeert naar Overijssel op zoek naar het verleden. De twee delen zijn nu achter elkaar te zien in het Fraterhuis

 

Het eerste deel, Zunnewende, was al in 2014 te zien in het Fraterhuis en gaat over de laatste resten oercultuur in Overijssel. Wat is er in ‘onze’ provincie nu nog te ervaren uit de donkere tijden voor de kerstening? In hoeverre zijn oude gebruiken nog zichtbaar? Hoe kan het dat we heimelijk verlangen naar de mystiek van het verleden? Het tweede deel, Winterwend, gaat over volksgeloof in de streekcultuur van Overijssel. We volgen weer Margje Fikse. Terug in de streek van haar jeugd, gaat Fikse op zoek naar de wortels van de plattelandscultuur en de laatste restanten volksgeloof in de provincie.

Vertoning

‘Zunnewende’ en ‘Winterwende’ zijn op donderdag 10 en dinsdag 15 september 2015 om resp. 19.00 en 20.30 uur te zien in het Fraterhuis. Het is verstandig om vooraf te reserveren op www.filmtheaterfraterhuis.nl. Bezoekers kunnen op de website ook e-tickets kopen en printen, dan hoeven zij niet langs de kassa. 

Beeldbepalend

Met ruim 70.000 bezoekers per jaar, twee (4K-)filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde omtrek van regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Een recente ontwikkeling is de Fraterhuis Academie, het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met lezingen en cursussen over film. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)