Eerste diploma’s HCEM in ontvangst genomen

Foto van auteur

Zwolle – Afgelopen dinsdagavond 29 september mochten de eerste studenten van de opleiding Hotel-, Congres- & Evenementen Management (HCEM) hun welverdiende diploma in ontvangst nemen na een vierjarig traject van hard werken. Dit was een bijzonder moment voor zowel de studenten zelf, als voor de docenten van deze nieuwe opleiding. ‘Alle negen studenten zijn hele bijzondere, karaktervolle mensen met liefde voor het vak. En dat moet je natuurlijk wel hebben, wil je dit aankunnen’ aldus Faber, mede initiator van de opleiding.

8302015143847.jpg

De opleiding HCEM is in 2011 in het leven geroepen door een samenwerking van een aantal bedrijven en drie scholen; ROC Nieuwegein, ROC Zadkine en Landstede MBO. ‘Deze opleiding is bedoeld om de kwaliteit op de werkvloer te verbeteren; de studenten worden goed voorbereid om direct de arbeidsmarkt op te kunnen.’ Hier is volgens Faber behoefte aan, ‘omdat de doorsnee horeca student nog een heel aantal certificaten nodig heeft wanneer deze afgestudeerd is, waardoor er niet een directe doorstroom naar de arbeidsmarkt mogelijk is.’

Volgens Faber is het een pittige opleiding, van hoge kwaliteit. Het is een BBL opleiding, waarbij de studenten in totaal een half jaar school hebben en 3,5 jaar werken. Er wordt samengewerkt met hotelbedrijven die zich gespecialiseerd hebben in congressen en uiterst service gericht zijn. De studenten hebben de mogelijkheid om verschillende diploma’s binnen de opleiding te behalen, zoals het BHV ,SVH Leermeester, wijnbrevet, HACCP en Sociale Hygiëne .

Het is een opleiding die vooral gericht is op gastheerschap en service vertelt Faber met nadruk. De officiële benaming van de opleiding is dan ook ‘Leidinggevend gastheer/ vrouw niveau 4′; een brede term dus. Dat is ook duidelijk te merken aan de diversiteit van de richtingen die de negen afgestudeerde studenten hierna in gaan. Zo gaat één van de studenten aan de slag bij een marketingbureau terwijl een ander aangenomen is als demi chef de rang in een tweesterrenrestaurant in Amsterdam.

Aan het eind van de avond werd er nog een toost uitgebracht ‘op de toekomst!’, want daar zijn de studenten nu wel klaar voor.