Zwolle – Op zaterdag 7 november vond voor de 15e keer de landelijke Natuurwerkdag plaats, de grootste vrijwilligersdag in het groen. Op deze opvallend warme zaterdag werd er op 55 locaties in Overijssel gesnoeid, geknot, gezaagd en geveld. In totaal waren in Overijssel bijna 1600 vrijwilligers aan de slag waaronder maar liefst 600 kinderen en jongeren. Weblog Zwolle ging langs bij De Bongerd in Zwolle Zuid.
15e Natuurwerkdag met maar liefst 55 locaties in Overijssel Landschap Overijssel organiseerde dit jaar voor de 15e keer de Natuurwerkdag op bijna 500 locaties in Nederland. In Overijssel zijn maar liefst 55 klusgebieden aangemeld voor de Natuurwerkdag. Nog niet eerder deden zoveel locaties mee. Uit recent onderzoek blijkt dat Overijsselaars natuur dichtbij huis belangrijk vinden en ook tevreden zijn over de natuur in hun provincie. Vooral vindt men belangrijk dat kinderen in aanraking komen met de natuur. Dat is tijdens deze Natuurwerkdag goed gelukt: maar liefst 600 jonge vrijwilligers gingen aan de slag met o.a. het knotten van wilgen en het vrijmaken van oevers en heideterreinen.
Hester Maij velt eerste boom met JuniorRangers
Gedeputeerde Hester Maij stak op de Lemelerberg de handen uit de mouwen. Samen met de JuniorRangers van Landschap Overijssel – die net de cursus ‘vel- en zaagtechnieken’ hadden voltooid – velde ze de eerste boom. Maij riep de aanwezigen op hun ideeën over hoe je nog meer kinderen met natuur in aanraking brengt, te delen op platform ‘groen, groener, groenst’. Voor het beste idee komt €15.000 ter beschikking, zie ook www.jijenoverijssel.nl
Samen in de natuur: statenleden en vluchtelingen
Op de Wheem in het Reestdal ging een tiental statenleden aan de slag, samen met een groep vluchtelingen, een reguliere natuurwerkgroep en andere vrijwilligers. Bij Enschede werkten ruim 80 vrijwilligers voor het behoud van de boomkikker; daar kregen de kikkerpoelen een opknapbeurt. Zwolle spande de kroon met 10 locaties waar in totaal bijna 300 mensen aan de slag gingen.
Waardevol Overijssel
Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt de natuur en het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar. In haar eigen 54 natuurterreinen, maar ook bij en met andere grondeigenaren. Dit doet zij samen met ruim 9.500 donateurs, bijna 50 Overijsselse bedrijven en ruim 7.000 vrijwilligers. Meer informatie op www.landschapoverijssel.nl.