Zwolle – Studenten Civiele Techniek Thijs Lubbinge en Marijn Vulkers winnen afstudeerprijs met onderzoek naar duurzame renovatie van oude riolering.
Oude rioleringsbuizen worden tegenwoordig hersteld via de renovatietechniek Cured In Place Pipe: een techniek waarbij de bestaande betonnen buizen van binnen worden bekleed met vezel versterkt kunststofmateriaal. Uit eerder onderzoek bleek al dat hierdoor de verwachte levensduur van oude riolering met maar liefst vijftig jaar toeneemt. De milieu-impact hiervan was echter nooit onderzocht.
Niet het asbest van de toekomst
Thijs Lubbinge en Marijn Vulkers, beide student Civiele Techniek bij Windesheim, ontdekten dat deze milieu-impact veel beperkter is dan in eerste instantie gevreesd werd. ‘Bij het aansluiten van de huisrioleringen op de composiet buizen komen microplastics vrij’, zegt ir. Sabine Bodingius, docent Civiele Techniek bij Windesheim. ‘Men vreesde dat dit wellicht het asbest van de toekomst was. Uit het onderzoek van onze studenten blijkt echter dat de uitstoot gering is: veel minder dan bijvoorbeeld microplastics die uit vloeibare zeep in het riool komen.’
Onderzoek dat er écht toe doet
Met hun afstudeeronderzoek hebben Lubbinge en Vulkers de afstudeerprijs van Bouwend Nederland Regio Oost gewonnen: een prijs voor jonge talenten in het hbo die met hun onderzoek een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de uitvoerende bouw. De jury roemde de studenten om het maatschappelijk belang van hun specialistische onderzoek: ‘een onderzoek dat er echt toe doet’. Aan de afstudeerprijs is een cheque van € 1.500,- verbonden.
Het onderzoek heeft tot veel reacties uit het werkveld geleid, weet Bodingius. ‘Het werd met spanning gevolgd door onder andere opdrachtgever RIVUS (Expertteam Renovatietechnieken), diverse overheidsinstanties, onderzoekers op het gebied van Kunststoftechnologie bij Windesheim en de relining- en composietindustrie. De uitkomst met betrekking tot de beperkte milieu-impact zorgde voor een zucht van verlichting.’