Zwolle – De Zwolse burgermeester Meijer is woensdag 7 september aanwezig bij de aftrap van het tweehonderdjarig bestaan van de Florens Radewijnsschool in Windesheim.
Oud-leerlingen -die zeventig jaar geleden op deze school zaten- vertellen aan de huidige leerlingen hoe de schoollessen er vroeger uitzagen: Hoe ze soms in het kolenhok straf kregen en hoe lang ze er over mochten doen om letters te leren schrijven. Aansluitend is er een historische wandeltocht door het dorp voor de schoolkinderen. Het schooljaar 2016-2017 staat geheel in het teken van het tweehonderdjaarbestaan met vele feestelijke activiteiten.
8.45 uur ontvangst gasten door leerlingen
9.00 uur welkom door directeur Jan Hommes
9.05 uur oud-leerlingen vertellen over deze school van zeventig jaar geleden
9.20 uur toespraak Burgermeester Meijer
9.30 uur toelichting wandeltocht Windesheim, door Baron en Barones
9.35 uur rondleiding door school – door leerlingen
9.45 uur pauze
10.00 uur start wandeltocht door oud Windesheim. Leerlingen gaan in twee groepen olv Baron en Barones
11.00 uur terugkomst wandeltocht
11.10 uur oud-leerlingen vertellen verhaal
11.45 uur afsluiting
Eind 1815 vond de aanbesteding plaats van een geheel nieuw schoolgebouw in de gemeente Zwollerkerspel, waar Windesheim deel van uitmaakte. Het jaar daarop werd de Openbare Lagere School Windesheim naast de kerk gebouwd. De school kreeg in 1967 de naam Florens Radewijnsschool, naar een leerling van Geert Groote. Acht jaar later is het huidige schoolgebouw in gebruik genomen. Veel is er in die tweehonderd jaar veranderd, maar het is altijd een kleine school gebleven met veel aandacht voor individuele kinderen en een school die midden in de natuur staat. De basisschool is onderdeel van OOZ (Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio).
Om de kinderen van de Florens Radewijnsschool mee te nemen in de geschiedenis van de school, beginnen ze woensdag 7 september met een speurtocht langs de vele historische plekken uit het dorp: de kerk waar ooit de school stond, langs de Wetering dewandelroute voor vele kinderen. Windesheimer Ep van der Kolk (76), Jo van de Bosch (78) en Jan Wijtenhorst(87) vertellen over hun belevenissen zeventig jaar geleden op school.
Ook andere ouderen uit het dorp worden betrokken bij het tweehonderdjarig bestaan. Tijdens de Kinderboekenweek worden de opa’s en oma’s uitgenodigd. De muziekavond samen met muziekvereniging Nooit Gedacht en het Dorpshuis staat ook in het teken van het tweehonderdjarig bestaan. Evenals het Kersfeest dat in Florens Radewijnsstijl plaatsvindt. Het feestelijke schooljaar wordt in juni 2017 afgesloten met een reünie voor alle oud leerlingen en docenten.
Momenteel telt de Florens Radewijnsschool meer dan vijftig leerlingen. Veel ouders kiezen bewust voor de rust, ruimte en veel natuuronderwijs dat de Florens Radewijnsschool biedt. Daarnaast is er maandelijks ook aandacht voor cultuur. Kinderen bezoeken het Rijksmuseum, de Fundatie of krijgen op school les van een kunstschilder. Door de jaren heen is er veel veranderd, maar één ding blijft overeind: op de Florens Radewijnsschool is er aandacht voor ieder kind.