Zwolle – Zondagmiddag werden in het Stedelijk Museum door veilingmeester Lon Hooghoudt de spullen verkocht die deel uitmaakten van de succesvolle expositie “Zwolle in de jaren ’70 en ’80”. De opbrengst van een paar honderd euro was niet bedoeld om de door de gemeente opgelegde bezuiniging van 300.000 euro op te vangen, maar bestemd voor Dierenasiel Zwolle. Fonduesetjes, asbakken, lampenkappen, bloemvazen en voorraadtrommels in oranje en bruine kleuren vonden gretig aftrek voor prijzen tussen de 1 en 25 euro.
Foto’s: Hennie Vrielink
Naast de veilingmeester liet assistente Pelçim Kaygusuz alle voorwerpen duidelijk en goed zichtbaar zien. Lon Hooghoudt keek met een vriendelijke glimlach nadrukkelijk het publiek in en wist aarzelende kopers over de streep te trekken. Een paar bijzetlampen wist ze te verkopen met het argument dat gelijksoortige lampen nu in retrostijl te koop zijn bij Ikea: “eenmaal, andermaal, verkocht” en gingen voor 25 euro naar de nieuwe eigenaar. Ook een kinderwagen op hoge wielen uit de jaren zeventig wist ze aan te prijzen met: “als je een huilbaby hebt kun je met deze kinderwagen met een fantastische vering heel goed schudden,” en weg was de kinderwagen.
Een compleet manou-wandmeubel van twee kasten ging weg voor de prijs van 4 euro. De bekende Brabantia koek- en broodtrommels met bruingele bloemmotieven tegen een oranje achtergrond zullen binnenkort de keuken sieren van een jong stel. De moeder van Lon Hooghoudt zat aan een tafeltje achter haar dochter en hield nauwkeurig de veilingadministratie bij, zodat na afloop van de veiling de juiste spullen bij de juiste kopers terechtkwamen, die gelijk contant moesten afrekenen. “Veilingkosten worden niet in rekening gebracht.”
“De recente historie van Zwolle eindigde gisteren,” lichtte Marc den Hertog, directeur van het Stedelijk Museum toe. “Wij vertellen het verhaal van Zwolle. Niet alleen het Zwolle uit de 16de of 17de eeuw, maar ook de recente geschiedenis.” Daarin past de tentoonstelling over de jaren 70 en 80, maar ook de mini-tentoonstelling over PEC. Na de bezuiniging van euro 150.000 in 2015 wil het stadsbestuur vanaf 2018 nog eens 300.000 euro bezuinigen op het Stedelijk Museum en toewerken naar een vergaande integratie met het Historisch Centrum Overijssel. Ook staat de nieuwbouw van het Stedelijk ter discussie en zou alleen het Drostenhuis overblijven. Op dit moment zijn Den Hertog, Arie Slob van het Historische Centrum Overijssel samen met de onafhankelijk deskundige en kwartiermaker Herman Sietsma bezig met de concretisering van de gemeentelijke opdracht. Zij streven er naar voor het eind van dit jaar een constructief, compleet en integraal voorstel aan het gemeentebestuur te kunnen aanbieden.
“We zijn bezig de puzzel te leggen, waarbij zowel de gebouwen, de collectie als personeel onderdeel uitmaken van het plan,” aldus Marc den Hertog. Hij is wel blij met de signalen uit de gemeenteraad dat de nieuwbouw van het Stedelijk behouden moet blijven voor culturele doeleinden. Het afstoten van de nieuwbouw zodat alleen het Drostenhuis overblijft zou afbreuk doen aan de museale functie. “Onze kracht zit juist in de combinatie van het oude Drostenhuis voor de vaste collectie en de dynamiek van wisselende tentoonstellingen in de nieuwbouw,” volgens Den Hertog. Ook verdergaande samenwerking met de andere culturele instellingen van Zwolle is volgens de directeur belangrijk, waarbij ieder van zijn eigen kracht moet uitgaan.
“Voor hedendaagse kunst moet je bij De Fundatie zijn. Wij zijn voor de cultuurhistorie van Zwolle en willen het verhaal van Zwolle uitdragen,” aldus Den Hertog en “het HCO is onze schatkamer.” Inmiddels ervaart hij wel dat het beeld over het Stedelijk Museum aan het kantelen is en er steeds minder wordt teruggekeken naar het wat moeizame verleden. “Er komt steeds meer levendigheid in het museum,” en dat was met de veiling van de spullen uit de jaren 70 en 80 duidelijk te merken. Ook jongeren wisten zondagmiddag het museum te vinden.
Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle