Zwolle – Op 10 oktober lezen bestuurders, vrijwilligers, opa’s, oma’s, studenten en leerkrachten in Overijssel voor aan leerlingen van het basisonderwijs. Zij lezen voor uit het door PABO studenten geschreven verhalenboek De Wereld van Plastic. De illustraties bij de verhalen zijn getekend door basisschool kinderen. Na het voorlezen gaan de lezers met de kinderen in gesprek over duurzaamheid en plastic en de vraag hoe we samen beter met de aarde om kunnen gaan. Natuur en Milieu Overijssel en provincie Overijssel organiseren deze voorleesactie als onderdeel van de nationale Dag van de Duurzaamheid.
Is het jou wel eens opgevallen, buiten in de natuur, of onderweg, hoeveel plastic afval er ligt? Een klokhuis van een appel vergaat wel, maar plastic kan niet door de natuur worden afgebroken. Dieren zien het verschil niet tussen een lekker besje of een stukje plastic. Eigenlijk is het heel simpel: plastic hoort niet rond te slingeren op straat of in de natuur, maar gescheiden van het overige afval in de daarvoor bestemde afvalbak.
Hoe gaan we om met plastic? Waarom is het slecht om afval op straat te gooien? Wat is de plasticsoep? En wat kan je zelf doen om vervuiling te voorkomen? In de verhalen in de verhalenbundel De wereld van Plastic worden deze vraagstukken besproken.
Kinderen worden uitgedaagd om na te denken over de wereld om hen heen. Vaak komen ze dan met frisse ideeën en verrassende oplossingen als het gaat om milieu, energie, samenleven en eerlijk delen.
Gedeputeerde Erik Lievers leest voor in Zwolle
Erik Lievers, gedeputeerde duurzaamheid en energie zal voorlezen aan 47 leerlingen van groep 5 en 6 op basisschool de Wingerd in Zwolle. Ook gaat hij in gesprek met de leerlingen over duurzaamheid en plastic. Om hergebruik te stimuleren krijgen alle leerlingen ook een bijzonder cadeautje aangeboden.
Provincie Overijssel ondersteund deze voorleesactie. Het sluit goed aan bij de provinciale duurzaamheidsdoelstellingen.