Zwolle – Buurtbemiddeling Zwolle, een initiatief van Travers Welzijn, dat draait op 35 vrijwillige bemiddelaars, viert deze maand zijn 20-jarig bestaan. Om die reden is er op maandag 31 oktober een avond in het teken van Buurtbemiddeling. Alle geïnteresseerden zijn welkom.
Er is een geïmproviseerde theatervoorstelling over Flexdenken in de buurt, door theatermaker Andre Besseling. In die voorstelling wordt de aanwezigen op humoristische wijze een spiegel voorgehouden over wat wel en niet werkt in gesprekken tussen buren. De avond begint om 19.45 (ontvangst vanaf 19.30 uur) in Wijkcentrum Holtenbroek, Bachlaan 20 in Zwolle en duurt tot 21.00 uur. In verband met de voorbereidingen dient u zich aan te melden vóór 21 oktober, via buurtbemiddeling@travers.nl. Buurtbemiddeling Zwolle ontstond precies 20 jaar geleden. Het gedachtegoed achter deze vrijwilligersdienst van Travers Welzijn is echter actueler dan ooit; het past precies binnen de huidige participatiesamenleving. "Voor het oplossen en voorkomen van burenruzies zijn we niet afhankelijk van instituten; we lossen het samen op, met mensen uit de stad", zegt coördinator Marianne Grooten van Travers Welzijn. "Bij Buurtbemiddeling worden conflicten bespreekbaar. Eerst gaan we in gesprek met de ene buur, dan met de andere. Vervolgens proberen we beide partijen samen om tafel te krijgen. We hebben een succesratio van ruim zestig procent."
Zwolle was 20 jaar geleden de eerste stad die Buurtbemiddeling introduceerde. Aleid Wolfsen, toenmalig parketmedewerker in Zwolle en later burgemeester van Utrecht, maakte in 1994 in Amerika kennis met de San Francisco Community Board (SFCB). De mogelijkheid om zelf conflicten aan te pakken, zonder interventies van instanties, sprak hem aan en eenmaal terug in Zwolle vertelde hij het rond. Dat leidde tot een startsubsidie van de gemeente Zwolle en het ministerie van Justitie, waarmee Stichting Stad en Welzijn (nu Travers Welzijn) in 1996 Buurtbemiddeling startte.