Zwolle – Deze week start Seks onder je 25e: het grote landelijke onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Soa Aids Nederland en Rutgers in samenwerking met de GGD. Jongeren van 12 tot 16 jaar vullen vanaf deze week een vragenlijst in op school; jongeren van 17 tot 25 krijgen een brief thuis met een oproep om mee te doen.
Door opnieuw in kaart te brengen hoe jongeren denken over liefde, relaties en seks, kan de voorlichting en hulp hierover aan hen verbeterd worden. Actuele thema’s zoals het delen van sexy foto’s (sexting) en het gebruik van dating apps komen nu ook in het onderzoek aan bod. In heel Nederland worden ruim 100.000 jongeren uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. In de regio IJsselland doen vier scholen mee voor de doelgroep 12-16 jaar en hebben 4.000 jongeren van 16-25 jaar een uitnodiging ontvangen om mee te doen met het onderzoek. Ben je wel eens verliefd geweest? Val je op jongens of op meisjes? Wat doe je als je iets wilt weten over seks? Stuur je wel eens sexy foto’s door? Welke dating apps gebruik je? Gebruik je altijd een condoom en de pil? Slechts een paar voorbeelden van vragen die aan jongeren worden gesteld in de grote landelijke studie Seks onder je 25e over hun seksuele gedrag en ideeën daarover.
Het onderzoek Seks onder je 25e wordt voor de derde keer gehouden. Sinds de laatste keer in 2012 ziet de wereld er voor jongeren weer anders uit. Om een goed beeld te krijgen van alle thema’s die op het gebied van seksuele gezondheid spelen, is het essentieel dat er zoveel mogelijk jongeren die een uitnodiging hebben gehad meedoen. In het onderzoek werken Soa Aids Nederland en Rutgers nauw samen met GGD’en uit het hele land, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met de uitkomsten van Seks onder je 25e wordt de informatie en hulp aan jongeren verbeterd. In de zomer van 2017 worden de resultaten bekend gemaakt.