Het cadeautje van Gnaffel aan Assendorp

Zwolle – Oma moet op een dag verhuizen naar een speciaal huis voor vergeetachtige oma’s en opa’s. Haar nieuwe buurvrouw van kamer 7 begroet haar met : "Dus u bent de nieuwe kamer 5." Kleindochter Fien komt met haar pop bij oma op visite. Pop mag een nachtje bij oma logeren, maar als oma niet meer weet waar ze de pop heeft gelaten, wordt Fien boos op oma. "Pop mag nooit meer bij oma logeren."

dsc_1013_1.jpg
Foto: Hennie Vrielink 

Het voorgaande is een fragment uit de voorstelling "Oma, mag ik mijn pop terug?" van het jeugdtheatergezelschap Gnaffel. Woensdagmiddag konden bewoners van verzorgingshuis de Molenhof samen met schoolkinderen uit de wijk van deze voorstelling genieten. Ook buurtbewoners waren welkom. Jolan van de Waeter, educatiemedewerker bij Gnaffel legde uit dat deze voorstelling aan de buurtbewoners in de wijk Assendorp door Gnaffel wordt aangeboden. "In heel Nederland en Vlaanderen komen ouderen met hun kleinkinderen kijken naar deze voorstelling over vergeetachtigheid." Renske Dijkema, bewoonster aan de Molenweg was met haar drie jonge kinderen naar de voorstelling gekomen omdat ze zelf ook iemand kent met Alzheimer. "Het is goed dat ook kinderen hiermee in aanraking komen" en volgende week loopt ze weer collecte voor de Alzheimerstichting. 
 

Jeanette van Hulst, dagbestedingscoach van de Molenhof organiseert samen met vrijwilligers en studenten van maandag tot en met vrijdag iedere middag een activiteit voor de bewoners van de Molenhof, “maar deze voorstelling van Gnaffel is wel een bijzondere activiteit.” De uitnodiging aan de buurt past ook in het doel van de Molenhof om wijkbewoners en bewoners van het verzorgingstehuis meer met elkaar in contact te brengen. “Niet alleen voor eenzame mensen, maar ook voor de gezelligheid.”

De opkomst was groot. Er moesten zelfs stoelen worden bijgezet in de grote zaal van de Molenhof. Op de voorste rij konden de kinderen op een bank plaatsnemen, maar voor aanvang moesten ze van hun begeleidster eerst naar het toilet, “want anders wordt het zo’n geloop.” Direct achter de kinderen de oude bewoners in hun rolstoelen. Naast het gangpad en bij de toegangsdeur werden de rollators gestald. Vol aandacht werd naar de voorstelling gekeken. De drie acteurs van Gnaffel brachten de prachtige poppen tot leven tot in hun kleinste bewegingen. Vooral het contrast tussen de oude vergeetachtige oma en haar levenslustige kleindochter Fien leverde hilarische momenten op. Oma’s vergeetachtigheid en verwardheid werd in beeld gebracht met fladderende, krijsende kraaien om haar hoofd.

Acteur Mark Haayema, die ook het verhaal heeft geschreven, heeft de voorstelling al meer dan tachtig keer gespeeld, maar vindt de reacties van het publiek nog steeds spannend. “Soms hoor je lichte snikken en daarna weer lachende geluiden uit de zaal. De voorstelling levert een grote herkenbaarheid op.” Na afloop van de voorstelling werden de levensgrote poppen weer opgeborgen in theaterkisten en brachten de schoolkinderen koffie met koekjes naar de bewoners van de Molenhof.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)