Zwolle – In 2017 is er €80.000,– beschikbaar voor kunst en cultuur in de wijken en buurten van Zwolle. Inwoners van Zwolle kunnen individueel, in groepjes of samen met wijkorganisaties en -verenigingen bij de Stadkamer geld aanvragen voor cultuurprojecten in hun wijk. Onder het motto "Kleur je wijk met het BuurtCultuurfonds" werd woensdagavond in wijkcentrum De Enk in Assendorp het nieuwe fonds gelanceerd. De avond werd gestart met een optreden door de jongeren van De Fakkelteit met hun rapnummer "Onze Cult", waarin ze in hun eigen woorden vertellen wat zij nodig hebben aan cultuur om zich thuis te voelen in onze stad.
Het doel van het BuurtCultuurfonds is om de leefbaarheid in de wijken te verbeteren door middel van kunst en cultuur met de bedoeling dat zoveel mogelijk wijkbewoners meedoen. Iedereen met een goed idee kan geld uit dit fonds aanvragen. Met de adviseurs van de Stadkamer kunnen de ideeën worden besproken en kan de aanvraag worden ingediend. Zie hiervoor de website www.stadkamer.nl/buurtcultuurfonds. Elke aanvraag wordt op basis van de doelstellingen en criteria van het BuurtCultuurfonds beoordeeld, waarna de aanvraag wordt toe- of afgewezen.
Tijdens de avond in De Enk werden ook een drietal projecten gepresenteerd als voorbeeld voor activiteiten die mogelijk in aanmerking komen voor een bijdrage uit het nieuwe fonds. De 10-jarige Sebastian Snitjer uit Zwolle-Zuid had de wedstrijd "ik de burgemeester" gewonnen. Hij verzon een Spelletjeshut, waar buurtbewoners samen allerlei spelletjes kunnen doen. Professioneel kunstenaar Dennie van Boxem helpt hem met het daadwerkelijk bouwen van de Spelletjeshut, waarbij ook weer buurtbewoners worden betrokken zoals bij het schilderen van de dakpannen van deze hut.
Een ander project wordt gestart door welzijnsorganisatie Travers. Kwetsbare jonge meiden die onvoldoende weerbaar zijn gaan onder begeleiding van een goede dansdocent leren dansen, waardoor ze leren steviger in het leven te staan en beter en eerder nee en ja durven te zeggen. Deze activiteit gaat in Zwolle Zuid van start. Daarnaast een gelijksoortig art&design project in de Kamperpoort voor dezelfde doelgroep.
De Joseph Wresink Cultuurstichting heeft onlangs in de oude Philipsgebouwen aan de Ceintuurbaan een kleine theaterzaal opgebouwd en ingericht met "mensen aan de onderkant van de samenleving." Binnenkort starten ze met de voorbereiding van de voorstelling "De Omzieners", waarbij gebruik wordt gemaakt van de levenswijsheid van mensen in armoede en mensen die in de zorgsector werkzaam zijn. Om de voorstelling te kunnen dragen, volgen deelnemers workshops toneelspelen, muziek maken en zingen. De première van de voorstelling "De Omzieners" zal op 22 maart plaatsvinden op het nieuwe theaterpodium in deze vroegere industriële omgeving.
Het nieuwe Zwolse a capella mannenkoor de Koorbazen zong het publiek in De Enk vanuit de vier hoeken van het zaaltje toe. Deze jongens en mannen van 12 tot 92 jaar bewijzen dat mannenkoren niet stoffig en saai hoeven te zijn. Met een repertoire en muziekstijlen die variëren van klassiek, rock, pop naar hiphop en beatbox is het koor de Koorbazen een vernieuwende speler in de Zwolse amateurkunst. Zwolle bruist van de nieuwe initiatieven en ideeën en het BuurtCultuurfonds levert daaraan met ingang van het nieuwe jaar ook de nodige financiële middelen. Tijdens de informatieavond in De Enk waren "bijna alleen maar blanke mensen aanwezig", maar ook Zwolse buurtinitiatieven uit andere culturen komen in aanmerking voor ondersteuning vanuit het nieuwe fonds.
Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle