Zwolle – Woensdag 14 december om 9.00 uur planten wethouder Filip van As van de gemeente Zwolle en directeur Jacob van Olst van Landschap Overijssel een winterlinde aan het Westerveldse Aa-pad in Zwolle. De boom is onderdeel van de Landschapsprijs 2016 die Landschap Overijssel jaarlijks uitreikt en die dit jaar in handen van de gemeente Zwolle viel. Zij won de prijs vanwege haar onderscheidende landschapsbeleid. Een winterlinde staat centraal voor bescherming en verbondenheid van een gemeenschap en is dan ook een mooie aanvulling op het veelzijdige landschap van de gemeente Zwolle.
De gemeente Zwolle won de Landschapsprijs omdat ze zich actief inzet voor groene bewonersinitiatieven, zoals de Groene Loper. Dit is een Overijssels netwerk van initiatieven die van en met elkaar leren. Ook herbergt de gemeente Zwolle grote deskundigheid op het gebied van landschap en deelt dit in ruime mate binnen haar organisatie. De gemeente kreeg naast de winterlinde een cheque van 5.000 euro om te besteden aan het landschap. Een winterlinde staat voor bescherming en verbondenheid van de gemeenschap. De boom werd van oudsher geplant op plaatsen waar mensen samen kwamen. Het hartvormige blad staat voor liefde en vruchtbaarheid. Een linde is daarom ook vaak te vinden op het voorerf van een boerderij wat ook wel de vrouwelijke kant van een erf wordt genoemd. Van de winterlinde zijn vele soorten organismen afhankelijk waaronder ook vele bestuivende insecten als (wilde) bijen. Door de winterlinde te beschermen, houd je het leefgebied van de boom met planten, dieren en schimmels in tact. Met de actie ‘Bescherm Overijssel’ plant Landschap Overijssel bij iedere tien nieuwe donateurs een groep zeldzame inheemse bomen en struiken, waaronder de winterlinde. Hiermee probeert ze het landschap in Overijssel te versterken.
De linde komt te staan aan het vrij nieuwe wandelpad langs het Westerveldse Aa-pad, vlak bij de ijsbaan Herfte-Wijthmen-Zalné. Dit pad wordt door steeds meer Zwollenaren ontdekt als een leuke wandelmogelijkheid langs de Aa. Dit oude grensbeekje, gelegen langs de voormalige gemeente Zwollerkerspel, is enige jaren geleden prachtig hersteld en vormt nu een druk bezocht uitloopgebied: het Goosebroek. De boom wordt hier geplant omdat naar verwachting het recreatief gebruik zich verder zal ontwikkelen. In het kader van de onder meer de spoorverdubbeling Zwolle-Herfte zullen mogelijk nog meer paden en natuurgebieden ontstaan in deze omgeving.