Het laatste Groot Zwols Dictee

Zwolle – "Minke Kraijer, jören lank de promotor en anjaeger van ’t skrieven en gebruken van de Zwolse taal en opsteller van ’t Groot Zwols Dictee" stopt ermee en daarom was het donderdagavond de laatste keer dat taalliefhebbers van het Zwols plat aan deze jaarlijkse wedstrijd konden deelnemen. Velen hadden zich opgegeven en ook bekende Zwollenaren durfden het aan.

dsc_1410.jpg 

Echte Zwollenaren als Harry ten Klooster, Aranka Wijnbeek, Willem en Jack Willemsen en Adri van Drielen waren uiteraard aanwezig, maar ook de Zwolse politici Sonja Pauw, Gerdien Rots, gedeputeerde Eddy van Hijum en burgemeester Henk Jan Meijer deden een poging, hoewel ze niet bekend staan als grote kenners van het Zwols dialect.

De cultuursector was vertegenwoordigd met kunstenaar Gijs Dragt en schrijver Paul Gellings, maar ook de vorige directeur van het HCO Bert de Vries keerde even terug naar zijn oude honk. Daarnaast uiteraard vele Zwollenaren die hun taal in ere willen houden. Vijf deelnemers hadden zelfs aan alle 17 dictees deelgenomen.

Het was deze laatste keer geen gemakkelijk dictee. Ga er maar aan staan. Over "Janse en Gait, een ampärt stellegien, die mekander niet kunnen missen" of "Ome Jan mos vrogger zien eigen sökken breien" en over een tandarts die "de koezen van Bertha onderannen effe enömmen." Over Endrik die voor het slapengaan "’s aovends nog eerst een paer afzäkkerties achtgeroaver slöt", maar ook kiekkässienkiekers "met naost zich op ’t bi’jzettöffeltien oew slaopmussien dä-j wöörskienlijk agees niet neudig ebt." Iedereen mocht zijn eigen dictee nakijken en moest het aantal fouten onderaan vermelden, maar velen hielden het formulier strak voor zich. Negen deelnemers hadden minder dan vijftig fouten en hieruit moest de jury de prijswinnaar kiezen. Zwollenaar Hennie Bruggeman was met zeventien fouten de onbetwiste winnaar. Hij had ook al eens in 2014 gewonnen. "Als kind heb ik geen Zwols gesproken, omdat mijn ouders van mening waren dat je meer kansen in het leven had als je Nederlands sprak." Zijn ouders spraken onderling wel Zwols. "Zwolle is mijn stad met zijn geschiedenis, taal en cultuur" lichtte de winnaar toe. De eerste prijs was het beeldje van De Wieze Oele en werd uitgereikt door de directeur van het HCO/IJsselacademie Arie Slob, maar winnaar Bruggeman gaf het beeldje, gemaakt door wijlen kunstenaar Jan Scholten gelijk terug aan Minke Kraijer: "Dat heeft ze verdiend." De Wieze Oele was de wisselbeker van het Groot Zwols Dictee, maar krijgt door het gebaar van de winnaar van 2017 een vaste plek thuis bij Minke Kraijer. Zij beëindigde haar dank- en afscheidswoorden met de oproep "laat de Zwolse taal niet verloren gaan!"

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)