Zwolle – Wanneer de Britse verhalenvertelster Cat een nieuwe man ontmoet via online dating, stapt ze haar rijtjeshuis uit in een Engelse buitenwijk en vliegt naar Zuid-Amerika voor een twee maanden durende ‘date of a lifetime’. Meet Me At Machu Picchu is een ‘true life story’ van één van Europa’s meest opwindende live storytellers, Cat Weatherill. Haar vurige, vrouwelijke energie en liefde voor emotievolle, intieme verhalen hebben haar een plek gegeven op de wensenlijst van menig internationaal storytelling festival. Festival Zwolle Unlimited is erin geslaagd, haar te contracteren voor 2,3 en 4 juni, samen met tientallen andere nationale en internationale verhalenvertellers, straattheaterartiesten en rootsmuzikanten. www.zwolleunlimited.nl.
True life storytelling
Meet me at Machu Picchu is een waargebeurd verhaal over hoe iemand, die nooit heeft gekampeerd en nooit wandelschoenen heeft gedragen, die lijdt aan duizeligheid en een mottenfobie, zichzelf terugvindt in het regenwoud van de Amazone. Die zwemt met roze dolfijnen, die de ruïnes van Incastad Machu Picchu exploreert en mountainbiket op ’s wereldse gevaarlijkste weg in Bolivia. Meet me at Machu Picchu is een briljante vertelling over het omarmen van het leven. Over het overwinnen van angsten en van de gedachte, te oud te zijn om te beginnen met avonturieren. Over het vinden van een nieuwe liefde na scheiding. Over het creëren van een nieuwe ik eentje waarvan je nooit had gedacht dat die in je zat.
True life storytelling
Meet me at Machu Picchu is een waargebeurd verhaal over hoe iemand, die nooit heeft gekampeerd en nooit wandelschoenen heeft gedragen, die lijdt aan duizeligheid en een mottenfobie, zichzelf terugvindt in het regenwoud van de Amazone. Die zwemt met roze dolfijnen, die de ruïnes van Incastad Machu Picchu exploreert en mountainbiket op ’s wereldse gevaarlijkste weg in Bolivia. Meet me at Machu Picchu is een briljante vertelling over het omarmen van het leven. Over het overwinnen van angsten en van de gedachte, te oud te zijn om te beginnen met avonturieren. Over het vinden van een nieuwe liefde na scheiding. Over het creëren van een nieuwe ik eentje waarvan je nooit had gedacht dat die in je zat.
Eigentijdse glans over oudste kunstvorm ter wereld
Cat Weatherill legt een eigentijdse glans oer de oudste kunstvorm ter wereld. Overal waar mensen waren, zijn sinds het begin der tijden verhalen verteld. Om te vermaken, om cultuur over te dragen, normen en waarden. Verhalen zijn de grootste reizigers aller tijden. Een verhaal reist sneller en verder dan een mens ooit kan. Overal ter wereld worden verhalen teruggevonden die op elkaar lijken. Oeroude verhalen uit verre landen blijken qua boodschap wel heel dicht bij huis te zijn, en verhalen van dichtbij, uit ons eigen leven, worden tot troost, lering en vermaak van mensen ver over zee.
Pinksterweekeinde
Festival Zwolle Unlimited presenteert de crème de la crème van (inter)nationaal verteltheater en straattheater, omlijst door een uitgelezen programmering van rootsmuziek, een top boekenmarkt en vinylmarkt. Langs de oude stadsmuur en de historische grachten strooit Zwolle Unlimited dan de verhalen als confetti de wereld in. Met als hart van het festival het Smulerf. Plek om te landen met (biologisch) slow food en een heerlijk drankje. Met Pinksteren is Zwolle the place to be.
Travel&Trade
Dit jaar heeft Zwolle Unlimited gekozen voor het thema Travel&Trade (Handel en Wandel).De stad is dankzij de handel en wandel van de kleine en grote ondernemers uit haar verleden, de handelaren, kunstenmakers en werknemers uit haar historie, gegroeid tot de bruisende culturele regio die het nu is. Verhalen zijn sinds het begin der tijden verbonden met de handel en wandel van de mensen. Een verhaal reist sneller en verder dan een mens ooit kan. Overal ter wereld worden verhalen teruggevonden die op elkaar lijken. Oeroude verhalen uit verre landen blijken qua boodschap wel heel dicht bij huis te zijn.
Kinderplein een Eldorado van de spelende mens
Kinderdoe-paradijs aan de gracht. Met Bamboestiek Bouwplaats, de Zeepblazerij, het Kinderschilderatelier met de Art Mini en de Percussie Playground. Straattheater en honderden verhalen in de nomadententen, op de piste en bij de vertelkasten op het veld. Een terrasje met muziek en muzikale vertellingen in de poort.
Waardebepaling achteraf
De wereld verandert. De economie van geven en gunnen is omarmd door Festival Zwolle Unlimited: gastvrijheid en laagdrempeligheid en een geloof in de eigen verantwoordelijkheid van het publiek zijn daar de basis van. Het festival werkt met waardebepaling achteraf. Het publiek kan naar eigen wens overal naar binnen lopen om te genieten van een mooi verhaal, en betaalt achteraf wat het het waard vond, niets meer, maar óók niets minder.
Metamorf – stories beyond norms
Wie is vrouw? Wie is man? Oeroude verhalen kunnen ons in de moderne tijd een spiegel voorhouden. Dat is de missie van de Zweedse topverteller Mats Rehnman. Hij wordt internationaal gerespecteerd om zijn ‘investigative storytelling’. Hij treedt van 2 tot en met 4 juni op tijdens festival Zwolle Unlimited.
Rehnman reist de hele wereld over op zoek naar oeroude verhalen en bewerkt die tot eigentijdse vertellingen. Verhalen zijn afspiegelingen van de maatschappij zoals die vroeger was. Rehnman vond op zijn zoektocht naar verhalen waarmee hedendaagse transgenders zich kunnen identificeren, een schat in de Arabische en Indiase overleveringen en in de Griekse mythologie. Oeroude verhalen over transgenders laten zien dat dit van alle tijden is. Rehnman is drie dagen te gast op Zwolle Unlimited met, onder meer, deze voorstelling: Metamorf.
Uncaged
Ook een andere verhalenverteller neemt verhalen mee die alle categorieën tarten. De Welsche verteller Michael Harvey is een grote fan van de Bretonse orale traditie en hij reist de wereld over om deze, en andere wonderschone verhalen te vertellen. Maar dit verhaal overtrof al zijn verwachtingen. Het is opgetekend op een dag in 1871 door de grote Bretonse volksverhalenverzamelaar François-Marie Luzel: een ´twisted tale´ over cross-dressing en een poging tot verleiding; een verhaal dat alle categorieën tart en zo uit de collectieve imaginatie lijkt geschud, klaar om gehoord te worden.
Outside the Box
Met grond- en luchtacrobatiek gebruikt ook straattheatergroep Fullstop Acrobatic Theatre uit België het genderthema als een bron van inspiratie om circustheater te maken. Wie en wat bepaalt het gezicht van mannen en vrouwen? De mode? De media? De maatschappij? Een acrobatische manifestatie van de clichés die je al duizend keer gehoord hebt.
Meester storytelling revival
De meester van de storytelling revival in Engeland, Ben Haggarty is een verteller van wereldklasse en een veelgevraagd meester, wiens werk luisteraars in de hele wereld verstomd achterlaat. Hij komt met rauwe, angstaanjagende bewerkingen van Griekse mythen waarvan je dacht dat je ze kende. Zoals Atalanta een verhaal over een meisje, opgevoed door een beer, centaurs met verkrachtingsneigingen en over maniakale koningen. Een vurige vertelling over een opmerkelijke maagd van Artemis, die niets te maken wil hebben met mannen.
My father held a gun – Iran meets Israël
Sahand Sahebdivani en Raphaël Rodan zijn beste vrienden en komen uit landen die vijanden van elkaar zijn, Iran en Israël. Ze besluiten elkaar, zichzelf en het publiek te confronteren met hun verleden, als zonen van mannen die oorlogen en revoluties overleefden. Ze realiseren zich dat hun leven een heel andere wending had kunnen krijgen wanneer hun vaders hun geweren op elkaar hadden gericht…. Ze worden begeleid door muzikale tovenaars Iman Spaargaren en Guillermo Celano.
Die kleinste Bühne der Welt
Ze noemen zich Het kleinste podium ter wereld. Begonnen als straatartiesten, speelden ze door heel Europa en in verscheidene Afrikaanse landen. De stijl van de Duitse Hedwig Rost en Jörg Baesecke houdt het midden tussen vertellen, poppenspel en objecttheater. Traditionele verhalen op eigenzinnige wijze verteld, in woord, gebaar, sketches, objecten, papieren figuren en muziek. Als Het kleinste podium ter wereld zijn gordijntjes opent, komen volksverhalen, sprookjes, legenden en zelfs films tot leven…
Compagnie Areski met Millefeuilles
In dezelfde traditie zit Compagne Areski. Lukasz Areski is een papierkunstenaar en een verteller. Door de manipulatie van eenvoudige velletjes papier vertelt hij zonder woorden een verhaal en wekt hij de illusie van beweging op.
Een zwart en wit universum tussen het minimale en de oneindigheid. Tragikomische verhalen wekken op tedere wijze eenzaamheid en verbeelding op; verkennen de grens tussen bewegen en bewegingloosheid.
Mechanische kudde van Duitse Foolpool
Ze passeren je langzaam. Stampend, kauwend, stomend. Tandwielen draaien, kettingen ratelen, metalen ogen glimmen. Herders proberen de kudde mechanische wezens in de pas te houden.
Gisteren waren ze nog moderne techniek, vandaag niets meer dan metaalafval – de harde werkelijkheid van onze tijd. Tot leven gekomen vanuit gerecyclede fietsen, zijn deze installaties de verbeelding van technische vooruitgang, met de vraag wat de zin daarvan is. Een spiegel voor onze uitputting van grondstoffen en ons blinde vertrouwen in technologie. Podiumkunst ontmoet visuele kunst. Een flard tijd, vol langzaam leven en duurzaamheid.
Les spectacles des frères Troubouch
Deze Belgische acrobaten lijken wel wat op Astérix en Obélix , maar dan zonder het dorpje en zonder de Romeinen. Ze worstelen niet met everzwijnen, maar met fietsen. Ze dragen helmen voor geval de hemel op hun hoofd valt. Ze hebben toverdrank, zodat de kleine de grote gemakkelijk kan optillen. Of in elkaar slaan…. En hoewel ze maar met z’n tweeën zijn, organiseren ze na afloop een barbecue voor iedereen.
Oddlings Mannekino
Twee geweldige acrobaten spelen een voorstelling rond een paspop. Een etaleur kleedt een pop aan. Dat is lastig met zo’n stijve pop, zeker als je niet zo handig bent. Gedurende twintig minuten komt de paspop langzaam maar zeker tot leven en begint zij allerlei fratsen uit te halen met de etaleur. Door hun vele buitenlandse tournees was Oddlings nog niet vaak in Nederland te zien. Dit is uw kans!
Mamihlapinatapai
Aanstekelijke, blije powershow. Wereldmuziekcollectief Mamihlapinatapai speelt een party-cocktail van latin, balkan, ska, reggae, flamenco en cumbia. De band laat zich inspireren door Manu Chao, Che Sudaka en La Troba Kung-Fú. Oprichters Luciano Varela en Fernan Mejuto, die als kind in Spanje bevriend waren, ontmoetten elkaar in 2014 opnieuw in het Nederlandse Den Haag. Al spelend op straat werd hun muzikale familie groter en groter, en hun geluid werd rijker en rijker. Ze breken het podium af!
Dom Colmé (F)
Dom Colmé is een vreedzame strijder van het Franse lied. Hij geeft een geheel eigen invulling aan soulmuziek, waarin ook de knallende mestizo van Manu Chao doorklinkt. Energiek en intiem. Dit natuurtalent met jarenlange podiumervaring in Frankrijk houdt van het publiek en het publiek houdt van hem. Nu voor het eerst – solo en akoestisch – in Nederland!
Steve Lucky & the Rhumba Bums USA
‘A high-energy jump, blues, swing, vintage jazz band, with a little boogie woogie thrown in, who put on a great show.’ Steve Lucky en Carmen Getit spelen een zinderende ‘battle tussen de sexen’ met muziek uit de vroege jaren dertig, veertig en vijftig. Miss Carmen Getit wordt één van de meest opvallende bluesgitaristen van de Verenigde Staten genoemd. Deze veelzijdige vocaliste swingt en schreeuwt de blues.
Zwolle Unlimited, Pinksterweekeinde 2 t/m 4 juni. Het programma staat online en is als bladerboekje te bekijken op www.zwolleunlimited.nl.