Zwolle – Zaterdag 1 april rond het middaguur reed Linda van Gelder vanuit Zwolle richting Wijhe en zag ineens aan de overkant van de weg een enorme plons. Ze kon niet zien wat er aan de hand was, maar stopte direct en zette haar auto gelijk aan de kant. Ook Kim Ramaker zag iets gebeuren en hoewel haar kleine kinderen in de auto zaten, parkeerde ook zij haar auto gelijk in de berm. Ze liep naar de overkant van de weg en zag in de naastgelegen sloot een auto in het water.
Antoinette Vreeling was met haar auto uit Deventer gekomen en in het water geraakt. Ze scheerde rakelings langs een boom en vangrail, maar nam wel een kilometerbord mee voordat ze in het water belandde. Ze kan zich al het water om haar heen nog goed herinneren en ook dat haar motorkap overeind stond. Ze kon haar hoofd ternauwernood boven water houden. Linda en Kim aarzelden geen moment, deden hun schoenen uit, stroopten de broekspijpen op en gingen het koude water in om Antoinette Vreeling uit haar auto te halen en op het droge te helpen. Ondertussen was ook Charles Rommelaar gestopt en hij belde gelijk 112. Politie en ambulance waren snel ter plaatse en namen de hulpverlening over van de redders in nood.
Woensdagmiddag 13 september zagen Linda, Kim en Antoinette elkaar weer voor de eerste keer op de kamer van burgemeester Henk Jan Meijer in het stadhuis van Zwolle. De burgemeester reikte namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen een bronzen medaille en getuigschrift uit aan de redders als dank voor hun snelle reddingsactie en dat ze zonder aarzeling een medeburger in nood hebben geholpen. Kim: "Dit is wel het minste wat we kunnen doen voor een medemens." Ook kregen ze nog bloemen uitgereikt door de burgemeester. Hoewel Charles Rommelaar niet bij de ceremonie aanwezig was, krijgt ook hij de onderscheiding thuisgestuurd. Aan de tafel in de burgemeesterskamer werd nog even nagepraat. Antoinette Vreeling vertelde dat ze "er niks aan heeft overgehouden", maar dat ze nog niet zelf met de auto langs de plek is gereden waar ze in het water terecht is gekomen. Na hun reddingsactie zijn Linda en Kim naar hun ouders gegaan, die in de buurt wonen, om droge kleren aan te trekken. Inmiddels is het bijna een half jaar geleden en zijn beide jonge vrouwen gewoon verder gegaan met hun leven. Linda uit Zwolle als docente bij het CIBAB en Kim uit Ter Aar als medewerker BSO. Ook mevrouw Vreeling uit Zwolle heeft haar werkzaamheden als verzorgende weer opgepakt. Maar als ze langs de plek komen waar het allemaal is gebeurd, denken ze toch nog even terug aan de ervaring van een half jaar geleden. Hennie Vrielink Verslaggever Weblog Zwolle