Windesheim wint RAAK-award publieksprijs

|   Laatste wijziging

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Het onderzoek van hogeschool Windesheim naar ketenfinanciering voor het mkb heeft op het SIA-RAAK congres 2017 de publiekprijs gewonnen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro om vervolgonderzoek mee te financieren.

Het onderzoek van het lectoraat Supply Chain Finance helpt het mkb om meer financiële armslag te krijgen. Dit biedt bedrijven duurzame groei. “Als grote bedrijven sneller facturen van toeleverende mkb’ers betalen, blijft er meer geld over om te investeren in innovaties en komen kleine bedrijven financieel minder snel klem te zitten”, zegt Windesheimonderzoeker Christiaan de Goeij. Met de prijs wil het lectoraat nieuwe pilots voor het mkb ontwikkelen en bij nog meer bedrijven het belang van ketenfinanciering onder de aandacht brengen.

Het onderzoek van het lectoraat heeft onder meer geleid tot het platform Betaalme.nu: een initiatief om geld vrij te maken voor het mkb door facturen binnen dertig dagen te betalen. De aangesloten grote bedrijven hebben via Betaalme.nu inmiddels ongeveer 2,5 miljard euro vrijgemaakt voor het mkb. Naast het sneller betalen van facturen, onderzoekt het lectoraat Supply Chain Finance welke andere vormen van ketenfinanciering mkb’ers meer slagkracht geven. Zo kan een leverancier goedkopere financiering krijgen door mee te liften op de kredietwaardigheid van de grote afnemer aan wie het bedrijf levert. Dit heet reverse factoring. Het lectoraat geeft bedrijven input om af te wegen of dit voor een bedrijf kansrijk is of niet. Daarnaast hebben de onderzoekers instrumenten ontwikkeld voor optimalisatie van het Order-to-Cash (O2C) proces: het proces van ontvangst van de order tot betaling van de factuur. Ook het instrumentarium van dynamic discounting, waarbij er een bepaald percentage korting op facturen kan worden gegeven bij snelle betaling, is een belangrijke impuls voor het mkb.

Ondernemersorganisatie MKB-Nederland juicht de initiatieven van het Windesheimlectoraat toe. MKB-Nederland voorzitter Michäel van Straalen: “De toegang tot financiering is voor het mkb nog altijd een probleem. Sneller je rekening betaald krijgen geeft ondernemers de nodige financiële ruimte. Veel ondernemers willen nu investeren. Het is daarom van groot belang om te blijven werken aan manieren om het mkb van financieringsruimte te voorzien.”

Het onderzoek van het lectoraat Supply Chain Finance was één van de tien genomineerde onderzoeken voor de RAAK-award. Het nationaal regieorgaan praktijkgericht onderzoek SIA, dat een onderdeel is van NWO, wil met de RAAK-award de bekendheid en kwaliteit van het praktijkgerichte onderzoek aan hogescholen bevorderen. De eerste prijs ging dit jaar naar de Haagse Hogeschool voor het onderzoek ‘Installaties 2020’. In totaal waren er 23 inzendingen voor de RAAK-award.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)