Eerste steen voor Kangoeroewoning in Zwolle

Donderdagmiddag vond de officiële steenlegging plaats van het nieuwbouwproject ‘Aan ’t Hof Havezathe’. De eerste steen werd, in een koude winderige omgeving, gelegd door een toekomstige bewoner van een kangoeroewoning A. Bezema en de heer B. Vroon, interim-bestuurder van deltaWonen. Na de ceremonie konden de toekomstige bewoners genieten van een warm kopje chocolademelk en een warm gevuld broodje.


“DeltaWonen 17 januari Zwolle”

In de jonge wijk Stadshagen, in het deelplan Werkeren bouwt deltaWonen 74 woningen. Op deze plek staat straks een afwisselende buurt met stadswoningen, rij-woningen, 2-onder-1 kap woningen en vrijstaande woningen, maar ook drie kangoeroewoningen. Kangoeroewoningen zijn aan elkaar gekoppelde, zelfstandige woningen met een inpandige verbinding voor ouderen of mensen met een handicap en hun familie. De familie verleent mantelzorg vanuit de eengezinswoning. De woning ernaast is een huis met eigen voordeur, badkamer, keuken en dergelijke waarbij alles gelijkvloers wordt uitgevoerd.


Een koude en winderige bijeenkomst…


De ‘doorsteek’ in de Kangoeroewoning…


Alstublieft!

DeltaWonen speelt met dit concept in op de zorgontwikkelingen in de maatschappij. Het voordeel van een kangoeroewoning is dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Voor gehandicapten geldt dat ze op deze manier zelfstandig kunnen wonen in een gewone woonomgeving.

Basis met een buidel
Een volwaardige eengezinswoning gekoppeld aan een appartement. Zeifstandig, maar toch ook met elkaar verbonden. In hoeverre er sprake is van verbondenheid beslissen de toekomstige bewoners zeif. Het kan gaan om enkel een deur maar ook om een gezamenlijke eetkeuken. Net wat de bewoners zelf willen. De basiswoning bestaat uit drie woonlagen met twee slaapkamers, een klein werkkamertje en een ruime zolder. De buidelwoning beslaat zo’n negentig vierkante meter en heeft ook twee slaapkamers. Beide woningen hebben een eigen buitenruimte en een oprit voor de auto. Bert van ’t Land van deltaWonen benadrukt dat de buidelwoningen uitgaan van zeifstandigheid maar wel in nauwe verbondenheid staan met de basiswoning.

Wat is een kangoeroewoning?
Wat is een kangoeroewoning eigenlijk? Het concept van deze woningen komt uit Scandinavië. In Australië, het land van de kangoeroes wordt dit type woning overigens ‘ granny flats’ genoemd. Andere benamingen zijn tandem- of meergeneratiewoningen. Kangoeroewoningen zijn twee aangrenzende huizen, doorgaans intern met elkaar verbonden. Soms gaat het om twee woongedeeltes in een woning die met elkaar verbonden zijn en als een geheel worden verhuurd. Ook kan het gaan om een boven- en benedenwoning. De verzorgers wonen dan boven en de zorgontvangers op de begane grond. ‘Een derde mogelijke vorm van een kangoeroewoning bestaat uit twee woningen in hetzelfde portiek. Om welke vorm het ook gaat, er is altijd sprake van een buidelwoning voor de hulpbehoevende en een hoofdwoning voor de zorgverlener. Nederland telt inmiddels enkele honderden van dergelijke woningen. Het concept dook voor het eerst op in de jaren zeventig.

Kangoeroe al in Kampen
De kangoeroewoning heeft jaren geleden al zijn intrede gedaan in Kampen. Daar zijn de ervaringen van eigenaar deltaWonen positief. De woningen in Stadshagen zullen anders worden dan die in Kampen. Daar gaat het om beneden- en bovenwoningen, waarbij de bewoners door de vorm van het huis elkaar sowieso veel tegenkomen. In Stadshagen wil de woningcorporatie bewoners laten bepalen hoe innig het onderlinge contact is. Onafhankelijk van de vorm van het huis. Wat voor Kampen als Zwolle gelijk wordt, is dat de zorgvrager de woonduur bepaalt. Zodra de bewoner om wat voor reden dan ook de buidelwoning moet verlaten, hebben de bewoners van de basiswoning nog een halfjaar de tijd om – met hulp van deltaWonen – een andere woning te vinden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)