Programma Carnaval Zwolle 2008

Foto van auteur

Vrijdag 1 februari barst het carnaval weer los. De Eileuvers, met in hun midden Stadsprins Heppie I zijn er weer helemaal klaar voor. Na maanden van voorbereiding kan het feest dan eindelijk beginnen. Dit jaar was het voorseizoen super kort, het carnaval begint al op 1 februari. Heel erg vroeg, er zijn ook jaren dat het carnaval pas in maart is. Dit heeft natuurlijk alles te maken met wanneer Pasen is. En dat heeft weer alles te maken met de stand van de maan. Kort en wel: de veertig dagen voor Pasen is (was) voor de katholieken in Nederland een vastenperiode, waaraan een goed feestje vooraf gaat.

Aan de vooravond van het carnaval is iedereen in de Proosdij welkom, om zich op te warmen voor het naderende carnaval. Onder het genot van een drankje nog even de liedjes oefenen en oude bekenden weer ontmoeten. De kapel blaast zich warm en de laatste puntjes worden op de I gezet. Nadat de Eileuver om 00.00 uur op de Grote Markt geplaatst is, barst het feest echt los, om pas op dinsdagavond 5 februari weer te stoppen. Zaterdag start met de intocht van zdh Prins Heppie I. Prins Heppie I zal rond de klok van 10.00 uur arriveren op het station. Hierna zal hij in een feestelijke stoet naar het centrum van Zwolle worden gebracht, om daar de sleutel (en daarmee de macht) van de stad in ontvangst te nemen. Op dat moment wordt Zwolle weer Sassendonk.

Voordat hij de binnenstad binnentrekt, zal de Mömmerië de Prins opwachten op de Nieuwe Havenbrug. Dit zal om circa 10.45 uur zijn. Na dit Brugspektakel maakt Prins Heppie  zijn opwachting op het stadhuis, waar hij om 11.11 uur de sleutel van de stad in ontvangst zal nemen.

Hierna is het tijd voor de optocht. De Grote Sassendonkse Optocht is elk jaar weer een hoogtepunt in het Sassendonkse carnaval. Vele groepen en verenigingen laten zich van hun mooiste kant zien en worden beoordeeld door een vakkundige jury.

Welke muziekgroepen en korpsen mee zullen lopen moet u zelf maar komen bekijken. Houd u dan wel uw Euro klaar, want ook dit jaar zal er weer gecollecteerd worden voor de muziek.

De route van de optocht:

Wethouder Alferinkweg (start), Hortensiastraat, Assendorperstraat, Burg. Van  Rooijensingel, Nieuwe Havenbrug, Luttekestraat, Grote Markt, Oude Vismarkt, Gasthuisplein, Ter Pelkwijkstraat, Kerkstraat Diezerkade, Brink (alwaar de stoet ontbonden zal worden).

Net als vorig jaar, kan ook dit jaar het publiek van de carnavalsoptocht via een SMS-je aangeven welke deelnemer de Publieksprijs moet krijgen.

De organiserende cv De Eileuvers is van mening dat je in de huidige tijd er niet meer aan ontkomt, om het publiek een woordje mee te laten spreken. Dat kan ook dit jaar weer door via een SMS – je met daarin het favoriete optochtnummer te sturen naar het daarvoor opengestelde nummer. Direct na afloop van de optocht zullen de stemmen geteld worden en tijdens de prijsuitreiking (18.00 uur in De Tent) zal bekend worden gemaakt wie het publiek als winnaar heeft aangewezen.

Het nummer voor de sms-actie: 4414

De zondagmorgen van het carnavalsweekend is al sinds 1982 gereserveerd voor het Concours d’Ouwe’oer. Dit gezellige gebeuren waar getalenteerde en minder getalenteerde “Buutreedners” hun kunsten komen vertonen, trekt al jaren de belangstelling van vele carnavalsvierders die het “vroege” tijdstip hiervoor voor lief nemen.

Zondagmiddags is het de beurt aan de kinderen. In Timeless/Bloopers in de Voorstraat vindt een  Kindercarnavalsfeest plaats, met van alles te doen. Polonaise, Karaoke of Playbacken, swingen op de laatste carnavals-liedjes, spelletjes, limonade, misschien een clown of een ballon-goochelaar, troep maken met confetti en met de Prins der Eileuvers en Stadsprins van Sassendonk Prins Heppie op de foto. Natuurlijk zal ook Jeugdprinses Aafke er zijn.

Op de zondagavond van het carnavalsweekend wordt al sinds jaren de “Kiek op Wie liek Ie Komputiesie” gehouden. Dit is dan ook met recht een carnavalskraker waarbij carnavalsvierders zich eens een grote ster of beroemdheid mogen wanen. Verkleed als popster wordt op het podium een act neergezet die door Prins Heppie I en zijn adjudanten wordt beoordeeld op de gelijkenis met de echte ster, originaliteit, kwaliteit en de mate waarin de zaal vermaakt wordt. Ook dit jaar wordt de “Kiek op Wie liek Ie Komputiesie” in de Proosdij gehouden.

Dinsdagavond 5 februari is in de Proosdij de sluitingsavond. De laatste uurtjes van het carnaval zijn gereserveerd voor de hoogtepunten. Zo zullen de winnaars van het concours d’ouwe’oer en de Kiekopwieliekiecompetitie langs komen. Ook zal er “geblért” worden, want de beste liedjes van het “bléren onder de Peperbus” zullen nog eens ten gehore worden gebracht.

Het Eileuvernets op de Grote Markt zal om 19.30 uur opgehaald worden. Het teken dat het einde van het carnaval nadert.

Aan het begin van de avond zal de steekafname van prinses Aafke plaats vinden. Hiermee komt voor de jeugd een eind aan vier dagen carnaval.

Hierna zal om 23.00 uur prins Heppie de sleutel van de stad teruggeven aan het bevoegd gezag van de stad en ook bij hem zal dan de steek afgenomen worden. Hiermee zal het carnaval 2008 officieel ten einde zijn.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)