Zwolle – De kou is nog niet het land uit en dat zorgt dat er op veel plassen en sloten al een mooi laagje ijs ligt. De verleiding is dan groot om uit te proberen of je er op kan staan of zelfs al kunt schaatsen. Zo wordt er bij Tichelgaten, tussen Herxen en Windesheim al druk geschaatst. Maar wanneer is een laag ijs veilig genoeg en voor wie? En wat gebeurt er wanneer er ineens meer schaatsers op hetzelfde ijs verschijnen.
Van veel van deze natuurijs locaties is niet gemeten hoe dik het ijs is, laat staan dat er gecontroleerd wordt of er zwakke plekken in het ijs zitten. Plekken waar je aan moet denken, zijn bruggen, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen. Het is dan ook niet duidelijk of het verantwoord is om er overheen te schaatsen. Daarom adviseert de brandweer dat wanneer je twijfelt, je beter geen risico kunt nemen. Mocht je alsnog gaan schaatsen, is het raadzaam om een goede veiligheidsuitrusting te dragen. Mocht er toch iemand door het ijs zakken, bel dan het alarmnummer.
Kleurverandering van ijs kan aantonen dat de kwaliteit van het ijs anders is. Zo heeft het ijs bij de aangevroren randen van windwakken een afwijkende (geelwitte) kleur. Deze windwakken kunnen zelfs bij strenge vorst lang open blijven. Wanneer ze dan toch dichtgevroren zijn, hebben ze vaak slechts een dun laagje ijs.
De brandweer Zwolle oefent deze dagen in de Westerveldsekolk met het ijs, zodat ze beter ingespeeld zijn op de verschillende weersomstandigheden en situaties. Zo worden verschillende zoek- en redmethoden geoefend volgens procedure. Mocht er dan iemand door het ijs zakken, dan is de brandweer beter voorbereid op de reddingsoperatie.
Onze toppers uit Zwolle gingen vandaag oefenen met #ijsduiken #koud https://t.co/0eXEHEZe6D ^LB pic.twitter.com/qAxVnXECCl
— VR IJsselland (@VRIJsselland) March 1, 2018