Zwolse luchtwachters gaan de straat op met spandoeken

Foto van auteur

Zwolle –  Op zaterdag 13 oktober zullen Luchtwachters uit Zwolle in actie komen voor betere luchtkwaliteit. Luchtwachters zijn burgers die opkomen voor het recht op gezonde lucht. Op een vervuilde straat in Zwolle zullen ze met spandoeken de gemeente aansporen snel maatregelen te nemen voor betere luchtkwaliteit.

Samen met Milieudefensie zetten Luchtwachters zich in voor meer ruimte voor fietsen, wandelen, openbaar vervoer en elektrische deelauto’s en minder ruimte voor vervuilend verkeer. Ook in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Eefde, Leiden, Roermond, Utrecht en Zoetermeer zullen Luchtwachters die zaterdag in actie komen.

De lucht in Zwolle is ongezond, vooral langs drukke wegen zoals de N337 of de IJsselallee.  En dat is een groot probleem. Ongemerkt roken we elke dag 5 sigaretten mee door vieze lucht in te ademen, met schade aan onze gezondheid tot gevolg. Langs drukke wegen ligt het aantal meegerookte sigaretten nog hoger.

Luchtwachter Jacqueline vertelt: “Toen ik de app van het longfonds gebruikte, zag ik dat de luchtkwaliteit van mijn stad matig was, daar schrok ik wel van. Er moet nodig iets gebeuren!”

Het is al jaren duidelijk dat luchtvervuiling leidt tot ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, chronische longziekten, longkanker, diabetes en dementie. Met de spandoekenactie willen de Luchtwachters de gemeente aansporen om in ieder geval het fietsverkeer en OV te stimuleren, de vervuilende auto terug te brengen en meer elektrisch verkeer naar de binnenstad te sturen.

Luchtkwaliteit moet snel beter
In september 2017 oordeelde de rechter in een kort geding, aangespannen door Milieudefensie, dat de overheid op zo kort mogelijke termijn moet zorgen dat de luchtkwaliteit overal in Nederland aan de wettelijke Europese luchtkwaliteitsnormen voldoet. Met de uitspraak van de rechter in de hand, voeren Luchtwachters de druk op bij lokale politici: ze controleren of hun gemeente de juiste maatregelen neemt om de lucht gezonder te maken en ze organiseren acties zoals deze spandoekenactie.

13 oktober zullen de Zwolse Luchtwachters aan de N337 een spandoek ophangen voor gezonde lucht

Praktische informatie:

Datum: Zaterdag 13 oktober:

Locatie: Fietsviaduct over de N337 bij de Hortensiastraat.

Tijdstip: Vanaf 08.00 uur verzamelen. Tussen 08.00 en 08.30 uur wordt de actie gehouden.

Iedereen is welkom om foto’s te nemen of een filmpje te maken.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)