Waarom is dierendag op 4 oktober?

Foto van auteur

Zwolle – Op 4 oktober wordt menig huisdier in het zonnetje gezet. Ook in Zwolle zal dit zo zijn. Je kat krijgt bijvoorbeeld een nieuw speeltje, je hond iets lekkers of je konijn een wortel. Donderdag 4 oktober is het weer Wereld Dierendag. Waarom is Wereld Dierendag eigenlijk op 4 oktober?

Die dag is niet zo maar gekozen. In 1929 werd er in Wenen in Oostenrijk een vergadering belegd voor dierenbeschermers uit de hele wereld. Tijdens die vergadering werd besproken hoe dierenmishandeling voorkomen kon worden. Mensen zouden best 1 dag per jaar stil mogen staan bij het feit dat dieren ook rechten hebben. Bijvoorbeeld het recht om niet geslagen of verwaarloosd te worden. Daar voor moesten ze beschermd worden.

Boomplantdag, Moederdag en Internationale Vrouwendag bestonden al. Zo’n speciale dag is bedoeld om iets of iemand onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Als datum voor Internationale Dierendag werd 4 oktober gekozen. Dit is namelijk de sterfdag van de Italiaanse heilige, Franciscus van Assisi. Hij leefde zo’n 900 jaar geleden. Hij zette zich zijn hele leven in voor de natuur en de dieren. Het verhaal gaat, dat hij zelfs kerkdiensten voor dieren hield. Hij was misschien wel de eerste die in het openbaar uitkwam voor zijn liefde voor dieren en hij vond dat ze door de mensen goed verzorgd moesten worden.  Dit is de reden dat de sterfdag van deze heilige is gekozen. We vieren inmiddels al weer bijna 90 jaar op 4 oktober dierendag.

Ieder jaar, rondom Werelddierendag, voert de Dierenbescherming campagne voor de dieren die geen dierendag kennen. Dit zijn de dieren die worden verwaarloosd, mishandeld of gedumpt. De medewerkers en vrijwilligers in opvangcentra, bij dierenambulances en de inspectiedienst helpen jaarlijks tienduizenden dieren in nood.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)