Koninklijke Onderscheiding voor Conni de Groot-Scholten

Foto van auteur

Wethouder Sharon Dijksma van Amsterdam reikte dinsdag  de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uit aan mevrouw Conni de Groot-Scholten, inwoner van Zwolle.  De uitreiking vond  plaats tijdens het congres van de International Society for the Study of Hypertension in Pregnancy (ISSHP) in de Westergasfabriek in Amsterdam. De Zwolse werd onderscheiden op grond van haar grote landelijke verdiensten voor vrouwen met zwangerschapsvergiftiging.

Haar eigen ervaringen waren voor mevrouw Conni de Groot-Scholten de drijfveer om zich in te zetten voor vrouwen met hoge bloeddruk in de zwangerschap, die kan leiden tot een zeer gecompliceerde zwangerschap in de vorm van pre-eclampsie of HELLP met verhoogde gezondheidsrisico’s op de langere termijn voor de moeder. In de volksmond beter bekend als zwangerschapsvergiftiging.

Met beperkte financiële middelen trok Conni de Groot-Scholten de patiënten belangenorganisatie Hellp Stichting uit de kinderschoenen en slaagde zij erin die uit te bouwen tot de huidige volwassen stichting. Aanvankelijk richtte zij zich ruim 24 jaar geleden vooral op maatschappelijke bewustwording en informatievoorziening. Later kwam daar optimalisering van de vereiste zorg, nazorg en lotgenotencontact bij.

Onder haar voorzitterschap is de stichting een gezaghebbend professioneel steunpunt geworden voor patiënten en zorgverleners. Ook internationaal heeft zij zich ingezet voor brede erkenning van het werk van de stichting.

Tijdens het ISSHP congres op 9 oktober in Amsterdam presenteert Conni de Groot-Scholten de nieuwe kwaliteitscriteria voor zorg aan vrouwen die te maken hebben met complicaties tijdens de zwangerschap. Daarna draagt zij officieel haar dagelijkse verantwoordelijkheden als voorzitter over. Als bestuurder blijft zij op afstand betrokken bij de Hellp Stichting. Het congres is dan ook een passende gelegenheid om haar Koninklijk te onderscheiden voor haar verdiensten.