Soullegende Percy Sledge komt naar Zwolle

Foto van auteur

Zwolle kan zich opmaken voor een uniek concert van de Amerikaanse soullegende Percy Sledge. De man die zich onsterfelijk maakte met miljoenenhits als When A Man Loves A Woman en Take Time To Know Her staat op 27 juni in de IJsselhallen Zwolle.

Percy Sledge was in de late jaren zestig een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de zwarte soul uit het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten en is nog altijd actief op het platenfront. Zo verscheen in 2004 Shining Through The Rain, een album dat bewijst dat de soullegende ook in dit nieuwe millennium nog gemakkelijk kan wedijveren met al het aanstormend r&b talent van dit moment. Sledge begon zijn carrière begin jaren zestig als zanger van the Esquire Combo, maar op advies van de plaatselijke disc jockey Quin Ivy ging hij in 1966 op de solotoer. En met succes. Zijn eerste single When A Man Loves A Woman werd meteen een megahit.

Ook de volgende platen Warm And Tender Love, It Tears me Up en Take Time To Know Her haalden moeiteloos de hoogste regionen van de hitlijsten en daarmee was de naam Percy Sledge voorgoed gevestigd. Het was met name de samenwerking met Spooner Oldham en Dan Penn van de Muscle Shoals studio’s in Alabama die zijn muziek op de kaart zetten. Beide producers stonden aan de wieg van de countrysoul en de liedjes die ze voor Sledge schreven en met hem opnamen, pasten uitstekend in dit concept.

In de vroege jaren zeventig leek het gebeurd met het hitsucces van de zanger, maar hij liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en begon zich toe te leggen op het clubcircuit van zowel Amerika als Engeland. Maar in 1974 was het plotseling toch weer raak met I’ll Be Your Everything, een nummer dat opnieuw de Amerikaanse Top 20 haalde. Percy Sledge bleef onvermoeibaar door de wereld touren en beleefde eind jaren tachtig z’n tweede jeugd toen When A Man Loves A Woman dankzij een reclamecommercial van Levi’s  werd herontdekt door een hele nieuwe generatie. En daarmee kreeg hij ook loon naar werken, want in 1989 won Sledge de prestigieuze Rhythm and Blues Foundation’s Career Achievement Award. Gesterkt door deze onverwachte erkenning begon Sledge intensiever dan ooit de wereld rond te touren en daarbij stond hij gemiddeld 100 keer per jaar op de planken. In 1994 verscheen onder de titel Blue Night voor het eerst in jaren weer een album met nieuw materiaal van hem.

Tegenwoordig doet Slegde het wat kalmer aan, maar hij is nog lang niet van plan om de showbusiness vaarwel te zeggen. En daarmee houdt hij de fakkel van andere soullegendes als Otis Redding, Sam Cooke en Wilson Pickett nog wel een tijdje brandend. Overigens heeft Slegde altijd een brede muzikale visie gehad. Want zo stond hij open voor andere genres en prijkten er door de jaren heen ook countrynummers van mensen als Charlie Rich, Kris Kristofferson en Steve Earle op zijn repertoire.

Datum: vrijdag 27 juni 2008

Aanvang: 21.00 uur

Zaal open: 20.00 uur

Kosten voorverkoop: EUR 35,00 (excl. servicekosten)

Kosten avondkassa: EUR 40,00

Voorverkoop vanaf zaterdag 1 maart via Ticketservice bij grotere post-, VVV-, GWK-Stationskantoren en via 0900 300 1250 en www.ticketservice.nl. Vanaf 8 maart via V.V.V Zwolle (Sassenstraat) en kantoor IJsselhallen (Rieteweg, ma-vrij 09.00-16.00 uur)