Onveilige populieren Vondelkade met spoed gekapt

Foto van auteur

zwolle – Zeven populieren bij de kruising van de Vondelkade met de Tesselschadestraat en de Timorstraat worden de komende week met spoed gekapt. Uit recent onderzoek is gebleken dat deze bomen zodanig zijn aangetast dat ze niet voldoende stabiel zijn en gevoelig voor wind. Dat kan onveilige situaties opleveren voor het verkeer en de omgeving. Daarom heeft de gemeente ROVA gevraagd de bomen in de herfstvakantie te kappen.

Op donderdag 25 oktober begint ROVA met de kap van deze populieren. Naast de noodkap van de bomen worden hier ook een aantal bomen gesnoeid. Voordat de populieren gekapt worden controleert een deskundige ter plekke of de te kappen bomen worden gebruikt door vleermuizen. In de stammen zitten gaten en spleten, dit zijn mogelijk vleermuisholen. Als dat het geval is worden de bomen ontdaan van de takken en blijft de stam achter. Het gevaar voor stambreuk door wind is dan miniem.

Monumentale esdoorn en kastanje
Nu de Vondelkade tijdelijk wordt afgesloten voor de kap maakt de gemeente gebruik van de gelegenheid om ook een monumentale esdoorn aan de Vondelkade (op de hoek met de Jacob Catsstraat) en een monumentale paardenkastanje aan de Philosofenallee te kappen. De kap van deze twee bomen was al langer voorzien en kan nu gecombineerd worden met de noodkap. De kastanje aan de Philosofenallee wordt dinsdag 23 oktober gekapt en de esdoorn aan de Vondelkade woensdag 24 oktober.

Weg tijdelijk afgesloten
Tijdens de werkzaamheden zijn de Vondelkade en/of de Philosofenallee voor alle verkeer afgesloten. Ook is het op een aantal plekken in deze straten tijdelijk niet mogelijk te parkeren.

Ook kastanje Potgietersingel gesnoeid
Ook een monumentale kastanje bij de Potgietersingel is ernstig aangetast, waardoor er dode takken uit kunnen vallen. Dat is gevaarlijk voor bezoekers van het park. Daarom worden van deze kastanje direct na de herfstvakantie de takken drastisch teruggesnoeid tot op de stam. De stam blijft staan zodat eventuele verblijfplekken voor vleermuizen behouden blijven.

Foto 1
Onveilige populieren Vondelkade met spoed gekapt