SOA-prikactie van de GGD in pand COC Zwolle

Foto van auteur

GGD Regio IJssel-Vecht houdt zaterdagavond 2 december een SOA-prikactie in het pand van COC Zwolle in de Zwolse binnenstad. Iedereen kan van 21.30 tot 0.30 uur informatie krijgen over soa’s, zich laten inenten tegen hepatitis B en onderzoek laten doen naar deze en andere soa’s. Er zijn geen kosten aan verbonden. <?xml:namespace prefix = o />

Medewerkers van de GGD verzorgen de actie op de bovenetage van het COC-pand aan de Kamperstraat 17. Iedereen is van harte welkom. Ook dit keer is er de mogelijkheid om een soa-testset mee te nemen, waarmee later urine kan worden opgevangen om ook te testen op andere soa’s. De set kan bij het laboratorium worden ingeleverd. Omdat de prikactie in het weekend wordt gehouden, is die test ter plekke niet mogelijk.

Met de avond wordt geprobeerd op een laagdrempelige manier informatie over soa (seksueel overdraagbare aandoeningen), inenting en onderzoek aan te bieden. Het is de vierde keer dat in het COC een prikactie wordt gehouden. “En tijdens de Roze Zaterdag in Zwolle waren we ook prominent aanwezig”, zegt Harriëtte Bruins van de GGD. “Toch blijven acties als deze noodzakelijk. Nog altijd komen we bij de testen veel soa’s tegen. De aandacht voor dit onderwerp kan niet groot genoeg zijn.”

De prikactie valt net na de landelijke “Take Care – all about hiv”, die van 24 november tot 1 december wordt gehouden. In het hele land vinden activiteiten plaats rond soa’s.

Taboe

COC Zwolle, de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit, biedt graag ruimte aan de GGD voor de prikactie. “Over soa’s wordt soms nog lacherig gedaan, maar het is een serieus onderwerp”, zegt voorzitter Richard Kuper. “Met de prikactie bieden we mensen de kans om ‘gewoon’ tijdens een avondje stappen een testje te doen. En de noodzaak van ‘veilig vrijen’ brengen we natuurlijk onder de aandacht.” 

Op verzoek kan tijdens de prikactie onderzoek worden gedaan naar hepatitis B, syfilis en HIV. De GGD-medewerkers brengen 2 december verder allerlei foldermateriaal mee en kunnen ook vragen beantwoorden. Ook kan ter plekke een afspraak worden gemaakt voor een afzonderlijk consult bij het kantoor van de GGD aan de Zeven Alleetjes in Zwolle.

Hepatitis B is een ernstige infectieziekte. Wie zich laat vaccineren is nooit meer vatbaar voor het virus. Vier weken en zes maanden na de eerste vaccinatie moet nogmaals een prik worden gegeven.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)