Wie zijn de kunstenaars achter het IJsbeeldenfestival?

Foto van auteur

Door Redactie

Anique Kuizenga

Zwolle – Vanaf 15 december 2018 kun je je weer vergapen aan wondermooie ijs- en sneeuwsculpturen. Dan vindt het Nederlandse IJsbeeldenfestival plaats, in de IJsselhallen in Zwolle. Maar wie bedenkt en maakt alle verhalen en scenes? Hoe transformeer je een blok ijs tot een verfijnd kunstwerk? Anique Kuizenga, artistiek uitvoerder van onder andere het Zwolse IJsbeeldenfestival verteld.

Hoewel Anique Kuizenga officieel artistiek uitvoerder is, wordt ze door de organisatie van het IJsbeeldenfestival liefkozend ‘ijsarchitect’ genoemd. Een passende term, want zij staat aan het creatieve roer van de tentoonstelling. Haar werk begint met de themabepaling en eindigt met het aansturen van zo’n 40 ijskunstenaars. En alles ertussenin, natuurlijk. Anique: “Er komt heel veel bij kijken. Onderzoek doen, scenes uitdenken, ontwerpen maken, route bepalen, zorgen dat alles stabiel en veilig is… En dan moet je ook nog rekening houden met het ijs en de ruimte die je ter beschikking hebt. Soms is dat echt centimeterwerk.”

Ditmaal is het thema van het IJsbeeldenfestival ‘wereldverhalen’. Nu het concept staat, is het tijd om alle grote brokken ijs en sneeuw (in totaal 550.000 kg) te transformeren tot de magische scènes die Anique in gedachten heeft. Dat kan ze niet alleen; zo’n 40 tot 50 internationale ijskunstenaars komen de beelden carven. De meeste kunstenaars kent ze al: “Het is een klein wereldje. In totaal zijn er zo’n 300 professionele carvers, wereldwijd.” Dat maakt haar werk extra speciaal. “Het blijft bijzonder om vanuit ‘niets’ een heel festival neer te zetten. Elke tentoonstelling is anders, dus het is elke keer weer spannend hoe het eruit komt te zien.” Ben jij net als Angique benieuwd naar het eindresultaat? Kom dan tussen 15 december en 3 maart naar het IJsbeeldenfestival in de IJsselhallen te Zwolle. Meer informatie over het IJsbeeldenfestival staat op www.ijsbeelden.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)