Zwolle en Climate Campus tekenen ‘Reizende’ Letter of Intent voor Europese samenwerking klimaatadaptieve steden

Foto van auteur

Zwolle – Het Poolse Katowice, waar de wereld bijeen is voor de klimaattop, is de landingsplek van een reizende Letter of Intent voor Europese samenwerking op klimaatadaptatie in steden. Tussen 5 en 8 december ondertekenden Zwolle, Breda en Wroclaw deze Letter of intent on International Cooperation on European Urban Water Partnership Green-Blue Infrastructure Breda-Wroclaw-Zwolle’. In Zwolle ondertekende ook de Climate Campus, samenwerkingsverband van ruim 40 partijen van overheid, bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek, dat samenwerkt aan een klimaatrobuuste deltaregio.

Op woensdag 5 december tekenden wethouder Ed Anker van Zwolle, Liesbeth Rijsdijk van Climate Campus, en wethouder Paul de Beer van Breda de intentieverklaring in eigen stad. Hierna ging het document via meerdere tussenstops op reis naar Katowice waar zaterdag de resterende handtekeningen werden geplaatst door onder andere de derde stad: Wroclaw. Hiermee gaven de Nederlandse en Poolse steden, bedrijven, kennisinstellingen en NGO’s het startsein om samen te werken en onderling hun kennis te delen en vergroten. De samenwerking richt zich op het integreren van klimaatadaptieve maatregelen in de ruimtelijke ontwikkeling van steden om klimaatadaptatie in Europese steden te versnellen.

Het initiatief bouwt voort op de resultaten van de Amsterdam International Water Week (AIWW) 2017 waar is gewerkt aan internationale partnerships rond klimaatadaptatie. Naast Breda, Wroclaw en Zwolle, participeren Climate Campus, planning- en ontwerpbureaus KuiperCompagnons en KCAP, kennisinstelling Deltares, ingenieursbureau Arcadis, en het Poolse waterbedrijf MPWiK en NGO Sendzimir in de samenwerking. Het initiatief wordt gefaciliteerd en ondersteund door het Netherlands Water Partnership (NWP).

Zwolle hoopt samen met Climate Campus, haar positie en profiel als (internationaal) kenniscentrum en demodelta voor klimaatadaptatie te verstevigen en het internationale netwerk te versterken. De positionering van Zwolle als één van de koplopers in klimaatadaptatie in Nederland, draagt bij aan het aantrekken van kennis en kapitaal omtrent dit thema. Met de samenwerking met Wroclaw geeft Zwolle ook invulling aan het Charter van Kampen (samenwerking van Hanzesteden in klimaatadaptatie).