Zieke bomen maken ruimte voor gezonde bomen

Foto van auteur

Zwolle – De komende weken kapt ROVA op verschillende plekken bomen in Zwolle. De bomen worden niet zomaar gekapt, ze zijn ziek of staan op een plek waar ze zich niet kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze gevaarlijk worden voor de omgeving. Wanneer het flink waait, is de kans groot dat er bijvoorbeeld een tak afbreekt. De bomen die worden gekapt zijn te herkennen aan een gekleurde markering. Op veel van deze plekken plant ROVA later dit jaar weer een nieuwe boom.

Hoe onderzoekt de gemeente de bomen?
In het najaar van 2018 hebben bomenexperts een uitgebreide inspectieronde gemaakt door Zwolle en meer dan 20.000 van de in totaal 72.000 bomen in de stad onderzocht en geadviseerd om ruim 200 bomen te kappen. Deze lijst is samen met Zwolle Groenstad besproken. Afgesproken is dat er zestien zieke bomen blijven staan, deze vormen geen gevaar voor de omgeving of bieden nog plek voor dieren om in te schuilen of te nestelen.

Aandacht voor vleermuizen en broedende vogels
Bomen worden niet zomaar gekapt. De stadsecoloog bekijkt of de te kappen bomen als verblijfplaats dienen voor vleermuizen. Voor acht bomen is er nog aanvullend onderzoek nodig om zeker te weten of er vleermuizen verblijven. Die acht bomen mogen daarom nu niet gekapt worden. Dit kan eventueel wel op een later moment als uit nader onderzoek blijkt dat er geen vleermuizen verblijven. Maar dit zal sowieso ná het komende broedseizoen zijn.

Vlak voordat ROVA de boom kapt, wordt de boom gecontroleerd op broedende vogels. Bomen waarin broedende vogels verblijven, worden uiteraard niet gekapt.

Nieuwe bomen
In totaal worden er nu ruim 200 bomen gekapt. De werkzaamheden duren een aantal weken. Er zullen bijna overal later dit jaar nieuwe bomen worden teruggeplant op de plaats van de gekapte bomen.

Bijzondere behandeling voor zieke bomen
Sommige zieke bomen kunnen nog behandeld worden. Zo worden er de komende tijd een aantal zieke kastanjes in Zwolle behandeld met een warmtedeken, waardoor de bacteriën dood gaan en de boom zich kan herstellen.

 

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)