Voorbeschouwing PEC Zwolle – De Graafschap

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – PEC Zwolle en De Graafschap speelden dit seizoen al honderdtachtig minuten tegen elkaar, maar deden dat enkel op De Vijverberg. Zaterdag staan beide ploegen tegenover elkaar op Zwols grondgebied.

Week in week uit schuift de Eredivisie verder in elkaar. Zo kreeg PEC Zwolle vorige week vrijdag de kans om het linkerrijtje te betreden, maar in plaats daarvan zakte het na de 1-0 nederlaag in Den Haag naar de dertiende plaats. Ook De Graafschap verloor met diezelfde cijfers in eigen huis van FC Utrecht. Toch pakten de Superboeren dit kalenderjaar al zes punten. Wanneer er een ranglijst zou worden opgemaakt van 2019, dan staat De Graafschap keurig in de middenmoot op plek tien. PEC Zwolle bezet in dat geval met tien punten de derde plaats in de rangschikking, zelfs boven PSV, Ajax en Feyenoord. Alleen AZ blijkt dit jaar nog onklopbaar. Zij pakten uit vijf wedstrijden de volle buit.

Eerder dit seizoen zegevierde PEC Zwolle in de beker met 2-5 over De Graafschap. Met een loepzuivere hattrick (in totaal scoorde hij zelfs vier keer) was Zian Flemming de gevierde man bij de Zwollenaren. Mike van Duinen scoorde ook eenmaal. Een maand later kon er eveneens gefeest worden in het uitvak. Ditmaal volstonden treffers van Clint Leemans en Younes Namli voor een welkome driepunter. De hoofdrolspelers van toen, Flemming en Leemans, kwamen afgelopen week tegen ADO Den Haag als invaller in actie. Van Duinen zag door een blessure de wedstrijd tegen zijn ‘oude liefde’ aan zijn neus voorbij gaan, terwijl Namli tot zijn eigen verbazing met een rode kaart (twee keer geel) werd weggestuurd. De creatieve aanvallende middenvelder is dan ook niet speelgerechtigd zaterdagavond.

Waar PEC Zwolle de drie punten hard nodig heeft om afstand te nemen van de degradatiezone, wil De Graafschap vooral ver weg blijven van de laatste plaats. Trainer/coach Henk de Jong heeft al vanaf het begin van het seizoen geroepen dat alles boven plaats achttien pure winst is voor de Doetinchemmers. Op dit moment staat De Graafschap twee punten voor op die zo gevreesde achttiende stek. Overigens is dat ook het aantal punten dat De Graafschap buitenshuis verzamelde.

In Den Haag verloor Jaap Stam vrijdag zijn ongeslagen status, maar die status kan voor eigen publiek nog wél worden verlengd. Eerder werden Feyenoord (3-1) en FC Utrecht (4-3) verslagen. Op basis van het verleden kunnen de Blauwvingers optimistisch zijn. In de Eredivisie werd thuis altijd gewonnen van De Graafschap. Kanttekening daarbij is, dat de twee clubs elkaar op het hoogste niveau nog maar drie keer tegenkwamen in Overijssel.

Richard Martens heeft zaterdagavond vanaf 19.45 uur de leiding over PEC Zwolle – De Graafschap. Eerder dit seizoen was Martens ook de leidsman bij de thuiswedstrijd tegen Willem II. Assistent-scheidsrechters zijn Erwin Zeinstra en Mark Strijker. Official is Stan Teuben. In Zeist fungeert Siemen Mulder als VAR. Bron: www.peczwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)