‘Het Zwols Verkiezingsdebat’ op TV Zwolle

Foto van auteur

‘Het Zwols Verkiezingsdebat’, een debat in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen, is maandag te zien op TV Zwolle, om 21.30 uur en om 23.30 uur. Het debat leverde woensdagavond een afspraak op tussen SP’er Düzgün Yildirim en Jeanette Westerveld van Travers. Westerveld zoekt voor kinderopvang voortdurend allochtone werknemers maar kan ze niet vinden. Yildirim zei dat hij wel een paar kandidaten heeft.

De avond leverde een aantal stevige debatten op tussen Zwolse politici en mensen die in de praktijk tegen problemen oplopen. Die problemen werden ontleend aan landelijke thema’s als economie, milieu, zorg, integratie en onderwijs. Op het debat in de statenzaal van de Bibliotheek Zwolle waren ongeveer vijftig belangstellenden afgekomen. Die mengden zich niet al te fanatiek in het debat. De discussie tussen belangenbehartigers en de politici was er niet minder om en werd lopende het debat zelfs steeds feller.  

  

Afspraak: 

Yildirim en Westerveld kruisten de degens toen het er om ging of je anoniem zou moeten kunnen solliciteren. Jitro Ubro, de voorzitter van de Integratieraad Zwolle, was fel tegen deze optie. “Dit voorstellen is al bijna discriminatie,” aldus Ubro. Maar directeur kinderopvang van Travers Westerveld benaderde het probleem van een andere kant: “Ik wil graag allochtonen aannemen als begeleidsters in peuterspeelzalen. Ik kan ze niet vinden, ze solliciteren niet.” Waarop SP’er Yildirim haar uitnodigde voor een gesprek: “Ik weet zo een paar mensen die bij u aan de slag willen.”  

Andere discussies:

De economiediscussie stond in het teken van het ontslagrecht. Joyce Westhoek van de FNV Bondgenoten vindt dat je daar paal en perk aan moet stellen. De VVD echter ziet in een makkelijker ontslagrecht tevens grotere kansen ontstaan voor mensen die werk zoeken. Ook waren de meningen verdeeld als het gaat om de bio-industrie. Afschaffen of niet?

Gevoelig punt op deze – vooral door studenten bezochte – avond, was de vraag of je moet kunnen studeren zonder bijbaantje voor het nodige geld. “Nee”, aldus de VVD. En: “Moet je eens kijken wat je van een bijbaantje leert,” aldus het CDA. Gratis kinderopvang was ook een heet hangijzer. Travers is voor, “maar je moet kinderopvang niet koppelen aan werken. Kinderopvang moet je beredeneren vanuit het belang van moeder en kind,” aldus Westerveld. Die stelling sprak de christelijke partijen erg aan. Maar vanuit de zaal kwam de vraag: “waarom hebben jullie het toch steeds over het gezin?”  

Zwolsnieuws.nl en Bibliotheek Zwolle hebben plannen deze debatten structureel te organiseren. Het debat is komende maandag om 21.30 en 23.30 uur te zien bij TV Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)