Overdonderend optreden van de Koorbazen

Foto van auteur

Foto: Erik Franssen

Zwolle – In de leegstaande bedrijfshal van de voormalige Philips fabriek aan de Ceintuurbaan gaven de Koorbazen het afgelopen weekend twee voorstellingen met als titel Ode aan Protest. Beide optredens waren compleet uitverkocht en het Zwolse publiek reageerde enthousiast op de 50 zwart geklede mannen, die een uur lang met hun zware basstemmen op de kale fabrieksvloer een indrukwekkend theaterconcert ten beste gaven. Soms klapten de toeschouwers stevig mee en op andere momenten was de zaal muisstil. Ook het komend weekend treden ze nog op: vrijdag- en zaterdagavond om 20.00 uur en zondag de laatste voorstelling om 15.00 uur.

In het kale decor met alleen wat opgestapelde houten pallets opende Dennie Boxem met zijn rauwe stem de voorstelling en begonnen vijf Koorbazen te rappen. Vanuit de achtergrond kwamen de andere Bazen met hun lage stemmen door de rook richting publiek, dat gelijk geestdriftig begon mee te klappen. Bepaald indrukwekkend was het bekende Italiaanse partizanenlied ‘Bella Ciao’. De zangers gingen dicht naast het publiek staan en met strakke gezichten zongen ze dit indringende strijdlied. Bij sommige nummers stonden de mannen in dreigende houding tegenover de toeschouwers en op een andere momenten verleidden de Bazen de toehoorders om mee te doen. Uitdagend en dan weer omarmend. Ode aan Protest is geen laagdrempelig amusement, maar krachtig muziektheater dat nadrukkelijk zowel inhoudelijk als artistiek positie kiest. “Ik weet het. Jullie draaien eromheen, maar wanhoop niet. Pak elkaar vast en maak er geen theater van.”

Het mannenkoor onder leiding van muzikaal leider Paul Maaswinkel was vorig jaar september al begonnen met repeteren en ze hadden het nummer ‘They Don’t Care About Us’ van Michael Jackson in hun repertoire opgenomen, maar na de publicaties over kindermisbruik is er binnen de groep uitgebreid gesproken of ze dit al dan niet moesten spelen. Uiteindelijk samen besloten dit lied toch te gaan zingen, maar tijdens dit nummer heeft de mannengroep wel een statement afgegeven: “Laat je horen. Spreek je uit. Als je zwijgend wegkijkt kan niemand je horen. Wij zijn de Koorbazen. Ode aan Protest!” Tijdens deze song werden de Koorbazen ondersteund door de opzwepende drums van slagwerkers onder leiding van Robin Brinkman. Bij het voorlaatste lied “Smells like teen Spirit” van Nirvana liepen de rillingen over de rug en stond het koor strak in gelid voor de publiekstribune. Na afloop muisstil, maar met een kwinkslag werd de opgebouwde spanning doorbroken.

Na een dik uur werd het concert afgesloten met de slotscene. De mannen gingen in een kring staan met de armen over elkaars schouders en eindigden hun optreden met hun lijflied ‘If I needed you’. Een intieme en gevoelige samenzang uit de film Broken Circle Breakdown. Op het laatst werd de kring van de Koorbazen geopend en de toeschouwers in de cirkel opgenomen. Einde van een overrompelend concert van de Koorbazen, die als amateurs een unieke bijdrage leveren aan het Zwolse muziek- en theaterleven. De periode daarna gaan de 50 Koorbazen zich voorbereiden op hun optreden op het Buitenpodium van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Foto's 2
Overdonderend optreden van de Koorbazen - Foto: Erik Franssen
Foto: Erik Franssen
Overdonderend optreden van de Koorbazen - Foto: Erik Franssen
Foto: Erik Franssen

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)