Georganiseerde reis naar Auschwitz met financiële steun van de gemeente?

|   Laatste wijziging

Foto: Jan la Faille

Zwolle – In 2020 is het 75 jaar geleden dat Zwolle bevrijd is. Dit feit zal op veel manieren herdacht gaan worden. Inmiddels zijn er in Zwolle 210 ‘struikelstenen’ gelegd ter nagedachtenis aan de vermoorde Joodse stadgenoten. De stenen worden bij hun laatste vrijwillige woonplek gelegd.

Het CDA-Zwolle stelt voor, om de huidige bewoners van de huizen met een financieel steuntje van de gemeente in de rug, in de gelegenheid te stellen om een georganiseerde reis naar Auschwitz te laten maken. Daarbij zou de aanwezige deskundigheid van bij voorbeeld het Historisch Centrum Overijssel, de joodse gemeente van Zwolle en de Stichting Zwolse Stolpersteine zowel bij de voorbereiding als bij de uitvoering betrokken kunnen worden.

Het CDA-Zwolle vindt het plaatsen van struikelstenen bijzonder waardevol; enerzijds omdat het de passant, volwassene of kind, de gelegenheid geeft om kennis te nemen van een indringend stukje Zwolse geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. Anderzijds is het een uiting van respect voor degenen die in den vreemde zijn vermoord; vermoord omdat zij toevallig een andere etnische achtergrond hadden dat de Duitse overheersers. De huidige eigenaars of huurders van de woningen of winkels zien dagelijks de struikelstenen voor hun pand en wellicht kan het zijn dat ze daarover worden aangesproken door voorbijgangers. Dat zal misschien niet dikwijls voorkomen, maar het feit dat de struikelstenen daartoe aanleiding kunnen geven is evident.

Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn, 1947). Hij brengt gedenktekens aan vóór de huizen van mensen die door de nazi’s werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven.

In Zwolle is in 2013 de Stichting Zwolse Stolpersteine opgericht. In 2014 is de eerste Stolperstein gelegd. Het is de bedoeling er in totaal zo’n 456 te leggen voor de stadgenoten die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven in de diverse vernietigingskampen. Er zijn tot nu toe 210 stenen in Zwolle gelegd.

Het voorstel van de CDA- fractie wordt ondersteund door  de Stichting Zwolse Stolpersteine Dit geldt eveneens voor het HCO-Overijssel en het bestuur van de joodse gemeente Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)