Project Mankato tovert de Twistvliettoren om tot klimaat-ontmoetingsplek

Zwolle – Dit voorjaar is kunsteducatief project Mankato van start gegaan in en rondom de Twistvliettoren in Zwolle. Op zondag 19 mei om 13.00 opent het project haar deuren voor publiek. Mankato is een initiatief van Stephanie Duijnisveld, Ilona Molenhuis en Eke Stegeman. Zij leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding Docent beeldende kunst en vormgeving bij ArtEZ in Zwolle. Uit hun wens om kunst en educatie samen te brengen met ecologie en natuurbeleving is Mankato ontstaan.

In de Twistvliettoren en het omringende natuurgebied aan het Zwarte Water vonden zij de ideale plek om hun project over de thema’s ‘klimaat’ en ‘leven met water’ uit te voeren. Het is de plek waar publiek vanaf 19 mei t/m 20 oktober elke zondag- en woensdagmiddag het open atelier van een groep kunstenaars kan bezoeken en activiteiten kan doen.

Wat is er zoals te doen bij Mankato? Stephanie: “In het atelier is een groeiende expositie te bekijken, die na de zomer in definitieve vorm te zien is. Ook zijn er opdrachtkaarten verkrijgbaar voor jong en oud, waarmee bezoekers worden uitgedaagd om op een creatieve manier het natuurgebied te onderzoeken en leren kennen. Naast zelfstandige activiteiten, organiseren we groepsactiviteiten zoals een kampvuurgesprek, kanoën en yoga. Ook in de toren is er mogelijkheid om je creatief te uiten, maar als je liever alleen rondkijkt, geniet van het uitzicht, wat leest en drinkt of in gesprek gaat met andere bezoekers of kunstenaars dan kan dat ook.” Ook zijn vanaf eind juni de ontwerpen van vijf Cibap studenten te bewonderen. Zij hebben als afstudeeropdracht om de ontmoetingsruimte in de Twistvliettoren duurzaam in te richten, en de genoemde thema’s zichtbaar te maken.

De drie initiatiefnemers zien Mankato als een sociale ruimte waar niet alleen mensen, maar ook de rivier en alle planten en dieren die er leven deel van uit maken. Door middel van de activiteiten die worden aangeboden kunnen mensen contact maken met die levende omgeving en zo kunnen zij de plek op een andere manier leren kennen. Stephanie: “Door aandacht te hebben voor wat er leeft hopen we dat mensen zich er meer verbonden mee voelen. Ook kan duidelijker worden wat die levende omgeving voor ons kan betekenen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om waterproblematiek. De behoefte om zorg te willen dragen voor die omgeving kan daardoor groeien. Onze omgeving verandert door de opwarming van de aarde. Ook het weer verandert: we krijgen vaker te maken met weersextremen zoals droogte of juist hevige neerslag. Hoe kunnen we daarmee omgaan? En wat kunnen we doen om verdere opwarming van de aarde te stoppen, zodat onze omgeving leefbaar blijft?” Mankato is daarom naast een ontmoetingsplek een broedplaats, waar nieuwe ideeën, theorieën en praktijken kunnen ontstaan die onze samenleving verder kunnen helpen. Stephanie: “Wij zijn kunstenaars die het als onze taak zien om grootheden als klimaatverandering inzichtelijk te maken en alternatieve toekomsten te verbeelden. Met Mankato willen wij bijdragen aan herstel en het leefbaar houden van onze mooie planeet en samen onderzoeken en laten zien wat ieder van ons daarvoor kan doen.”

Buiten openingstijden vinden er voor de zomervakantie en in september ook workshops voor basis- en middelbare scholen plaats. En in samenwerking met twee studenten van het Windesheim Honours College wordt er gewerkt aan een groene scholen netwerk. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de behoefte van scholen om een samenwerkingsverband op te richten om elkaar te ondersteunen in het verduurzamen van het onderwijs. In mei vindt de eerste bijeenkomst plaats, waar scholen zich voor aan kunnen melden.

Mankato is er voor iedereen. Omdat de toegankelijkheid van de Twistvliettoren voor minder-validen beperkt is, wordt er gewerkt aan mogelijkheden om het project echt voor iedereen bereikbaar te maken. De opening is op zondag 19 mei vanaf 13.00 tot 17.00 uur. Op de website www.mankato.nl kun je meer informatie vinden en op de hoogte blijven.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)