Zwolle – Gemeente Zwolle heeft onlangs twee circulaire fietsen, de DutchFiets, als dienstfiets in bruikleen genomen. Deze circulaire fiets is ontwikkeld in Zwolle door een start-up bij GreenPac Ilab met oud Windesheim student Johannes Alderse Baars aan het stuur en gemaakt van gerecycled plastic. Zwolle heeft de fietsen in bruikleen en niet gekocht want in een circulaire economie gaat het niet om het bezit van een fiets maar om het gebruik. De fietsen worden binnen de organisatie gebruikt als dienstfiets, dus voor werk – werk verkeer.
Troste eigenaar van DutchFiets, Johannes Alderse Baars licht toe: “DutchFiets gaat de concurrentie aan met bedrijven die fietsen produceren voor de afvalberg en winst op korte termijn. Naast de productie van onze fietsen met 100% recyclebaar kunststof, vindt ook de assemblage plaats in Nederland. Door in te zetten op hoge kwaliteit van componenten en het creëren van een unieke combinatie van vorm en functie kan de gebruiker besparen op onderhoud. Aan het einde van de levensduur moet de klant de fiets met een gerust hart en eenvoudig aan kunnen bieden om te laten recyclen. Dit levert gegarandeerd ‘statiegeld’ op of €100,- bij inruil.”
Wethouders René de Heer en William Dogger namen de eerste exemplaren in ontvangst. De Heer: “Als gemeente willen we een circulaire economie stimuleren door juist ondernemers in deze ontwikkeling te ondersteunen. Door de afname van deze fietsen kunnen we laten zien welke prachtige producten we in Zwolle ontwikkelen. Hoe mooi is het dat dit door een Zwolse start-up is begonnen door een oud student van Windesheim. De oude Vishay locatie begint zich met dit soort start ups te ontwikkelen tot een echte polymeren campus, met dank aan Greenpac Ilab en Polymer Science Park.”
William Dogger vult aan: “Des te mooier is het dat het een fiets betreft, want als Zwolle zetten we ons graag in als fietststad.” Johannes Alderse Baars geeft aan dat hij blij is met de gemeente als klant. “Nadat we de eerste 100 fietsen van de eerste versie via crowdfunding op de markt hebben gebracht, is het nu tijd om de tweede versie te leveren aan zakelijke klanten. Het is mooi om te zien dat de gemeente het voortouw neemt om deze nieuwe versie als eerste gemeente af te nemen. Het zal een ware eye-catcher zijn.”
Gemeente Zwolle levert de fiets na een jaar gebruik weer in bij DutchFiets. De opgedane ervaringen worden weer gebruikt voor de doorontwikkeling van de fiets. Onderzocht wordt of de doorontwikkeling opnieuw gedaan kan worden door Windesheimstudenten.