Zwolle – In de wijk Dieze is gestart met BuurtzorgT, een wijkgericht team dat huisbezoeken brengt aan mensen met psychische of psychiatrische problemen.
BuurtzorgT bestaat uit kleine, zelfsturende teams van (sociaal) psychiatrisch verpleegkundigen en een psychiater. In Amsterdam, en Dedemsvaart en ruim 20 andere plaatsen wordt er al succesvol met wijkteams gewerkt van BuurtzorgT.
Miriam van der Flier, psychiater: “We werken samen met psychologen en maatschappelijk werkers en het sociaal wijkteam.” BuurtzorgT is er voor mensen die verwezen zijn naar de specialistische GGZ. Het doel is om mensen toegankelijke geestelijke gezondheidszorg te bieden. Van der Flier: “Dankzij BuurtzorgT hoeven mensen niet naar een praktijk te komen voor een behandeling. Zeker voor mensen die er veel moeite voor moeten doen om een praktijk te bezoeken is het een uitkomst. Denk aan jonge moeders of mensen die angstig zijn. Voor hen wordt het nu makkelijker gemaakt omdat wij aan huis komen.”
Doordat het team klein is, is de wachttijd voor psychische hulp ook aanzienlijk korter. “Wij hanteren een wachttijd van maximaal twee weken.” Er bestaat veel samenwerking met sociale wijkteams. Ook de lijntjes met specialisten en de huisarts zijn kort. “We willen het onze patiënten zo makkelijk mogelijk maken. Behandeling in de eigen omgeving voelt ook vertrouwd. Voor ons is het werken bij de mensen thuis ook anders dan in een praktijk. We voeren onze eigen regie omdat er geen management tussenlaag is. Bovendien kennen we de omgeving en de sociale kaart van de buurt waar de patiënt in woont. We hebben ook meer tijd voor onze patiënten.”
Aanmelding voor BuurtzorgT vindt plaats via de huisarts of een andere specialist. Hierna wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. Van der Flier: “Samen met familieleden of naasten maken we een plan van aanpak en starten we de behandeling. We gaan uit van de kracht van een cliënt en zoeken naar manieren om iemands netwerk te versterken.” De zorg voor de cliënt wordt aangepast op iemands behoeften.
Bij een psychiatrisch probleem richt BuurtzorgT zich op behandeling en herstel. “Stel dat iemand problemen ondervindt met het vinden van tijdsbesteding of werk of met het omgaan met geld dan zoeken wij contact met het sociale wijkteam of de gemeente zodat zij ook onze cliënt kunnen ondersteunen. Ook als iemand dreigt in een sociaal isolement te komen stellen wij ons netwerk open. We willen helpen om iemands leven weer op de rit te krijgen.”
Het BuurtzorgT team van de wijk Dieze stelt zich voor op de website www.buurtzorgt.nl.