Afscheid van de IJsselcentrale in Zwolle-Zuid

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – De IJsselcentrale is niet meer. Het grootste en meest markante bouwwerk van Zwolle-Zuid is tot de grond toe afgebroken. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is.

De theatermakers van Bruisende Buren, energieleverancier ENGIE en wijkbewoners willen de laatste eer bewijzen aan het verdwenen bouwwerk. Op zaterdag 29 en zondag 30 juni wordt op en rondom het terrein van de voormalige energiecentrale de muziektheatervoorstelling “Requiem voor de IJsselcentrale” gespeeld. Tientallen inwoners van Zuid doen mee aan de voorstelling en samen met het publiek zullen op passende en theatrale wijze herinneringen worden opgehaald uit het verleden van de afgebroken centrale en worden vooruitgekeken naar de toekomst van deze melancholische plek bij Harculo aan de IJssel.

Ook de fanfare “Kunst na Arbeid” laat van zich horen, zoals ze ook in 1955 bij de inbedrijfstelling van de IJsselcentrale aanwezig was. Naast veel individuele spelers zullen ook Muziekvereniging De Zwolse Harmonie, Vrouwenkoor Gioia en de More is Less Band hun bijdrage leveren aan deze unieke voorstelling op het terrein van de voormalige energiecentrale.

Het doorlopende muziektheaterproject Bruisende Buren is een initiatief van het Kameroperahuis en al een aantal jaren een begrip in Zwolle-Zuid. Inwoners van Zuid worden uitgenodigd actief deel te nemen en maken samen theater onder professionele begeleiding van de jonge theatermakers van het Kameroperahuis, dat enkele jaren geleden gestart is met kleine muzikale diners bij buren thuis. In juni 2016 heeft de kleinschalige muzikale en theatrale route “Ontdek de Bruisende Buren” plaatsgevonden. Een jaar later presenteerden ze een nieuwe editie geïnspireerd op Hair, de geruchtmakende musical uit 1969. Deelnemers schreven eigen nummers onder begeleiding van een professionele muzikale coach. Dit resulteerde in de muziektheatershow “De Bruisende Buren goes Wild” in de Nieuwe Bierton.

Bruisende Buren is muziektheater voor, door en over bewoners van Zwolle-Zuid, waarbij ontmoeting centraal staat. Door middel van deze ‘community art’ wordt geprobeerd de sociale cohesie en wijkparticipatie te vergroten, meer verbinding tussen bewoners van verschillende bevolkingslagen te creëren en de levendigheid en leefbaarheid te vergroten. De voorstelling “Reqiuem van de IJsselcentrale” wordt onder andere ondersteund door ENGIE, eigenaar van het terrein van de voormalige centrale, en door het BuurtCultuurfonds Zwolle. Vierhonderdvijftig wijkbewoners kunnen als bezoeker de voorstelling gratis bijwonen. Inmiddels zijn alle tickets gereserveerd en heeft zich al een digitale wachtrij gevormd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)