Zwolle – Het is je vast wel eens opgevallen wanneer je bijvoorbeeld op de fiets Zwolle binnenkomt: de stad voelt meestal warmer aan dan het omliggende gebied. En zelfs tussen de verschillende wijken zijn er grote verschillen. Een warm gebied in de stad wordt ook wel een hitte-eiland genoemd en de TU Delft heeft nieuw onderzoek naar deze gebieden gedaan.
Woon jij in een warme wijk of in een koude wijk? Dat hangt onder meer af van of je wijk veel bebouwing met weinig groen heeft, maar ook hangt het af van de ligging van de straten (die dan een soort kloof vormen). De snelheid van de wind en de vochtigheid van de lucht hebben er ook invloed op.
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws is vandaag naar buiten gekomen met een interactieve kaart waarin je bovendien je postcode kunt opgeven om zo te checken of je op een hitte-eiland woont. Op deze kaart is duidelijk te zien dat Zwolle-Centrum het warmst is met gemiddeld een 1,84 ºC hogere temperatuur dan buiten de stad. Maar ook de wijken Assendorp met het stationsgebied en de Kamperpoort scoren bovengemiddeld hoog.
Wanneer je in Stadshagen, Holtenbroek of de Aalanden woont, kom je er relatief goed vanaf: hier is de temperatuurstijging veel minder fors. Van een hitte-eiland is in deze wijken dan ook veel minder sprake. Zwolle-Zuid heeft eigen warmere en koelere gebieden, maar scoort gemiddeld iets gunstiger vergeleken met Centrum, Assendorp en Kamperpoort.
Het kan lastig zijn om in slaap te komen bij extreme hitte en voor vooral ouderen, ongeboren en pasgeboren kinderen kan de hitte extra hinder en zelfs schade met zich meebrengen. In 2006 bijvoorbeeld zijn er bij de hittegolf duizenden mensen meer overleden door de warmte.
Wat handig is om te weten is dat zonwering aan de buitenkant beter helpt tegen verdere opwarming dan een airco binnen. Een airco blaast warme lucht naar buiten, waardoor het binnen koeler kan worden maar de temperatuur van het hitte-eiland stijgt. Zonwering met een lichte en/of weerkaatsende buitenkant absorbeert de hitte minder en weerkaatst het terug naar buiten, meestal de lucht in. Ditzelfde geldt ook voor dakbedekking: lichtere daken absorberen minder hitte dan donkere daken. Hier zijn speciale witte coatings voor.