Zw/\rt is het nieuwe zomerkunstenfestival dat Zwolle op de kaart zet als stad van bijzondere kunstontmoetingen. De eerste editie van Zw/\rt met als thema Overgave vindt plaats van donderdag 26 tot en met zondag 29 juni 2008. De Zwolse binnenstad transformeert gedurende vier dagen in een kunstarena waar bewoners, bezoekers en kunstenaars elkaar ontmoeten en inspireren.
De kern van het festival bestaat uit 24 kunstproducties op unieke locaties in en rondom de Zwolse binnenstad. De kunstproducties zijn ondergebracht in zes routes van elk vier kunstproducties; elke route zal circa een uur duren. Bij het werken aan de kunstproducties wordt het meester-leerling-gezel-model gehanteerd; een meester is inspirator voor de jonge én ervaren kunstenaars van de kunstproducties in zijn route; tevens zorgt de meester voor de onderlinge samenhang per route.
Route 1: Meester Vincent de Rooij verbindt vier kunstproducties in het Dominicanenklooster.
Eén van hen is de jonge professional Miquel Peres dos Santos. Hij geeft Overgave vorm in een interdisciplinaire opera waarin audio, video en live-performance samensmelten.
Route 2: De kunstproducties van route 2 liggen verder uit elkaar. Meester Henk Schut maakt er daarom mogelijk een fiets- of vaarroute van. Kunstenaar Karin Gerfen confronteert bezoekers in haar productie ‘Beperkt Houdbaar’ met de schijnwerkelijkheid van verpakkingen, vanuit het motto ‘what you see is not what you get!’
Route 3: Route 3 o.l.v. meester Elout Hol, omvat o.a. portretten van 1001 Zwollenaren. In de kelder van het stadhuis van Zwolle maakt u kennis met Thiero, Zwollenaar én Senegalees muzikant. Thiero gebruikt zijn muzikale passie om contact te maken met Zwollenaren achter dichte deuren.
Route 4: In route 4 leidt meester Woody Laurens bezoekers o.a. langs de productie van Heleen Langkamp. Bij aankomst staat er een muur van dozen met teksten over kunst, samenleving en overgave. De uitdaging is deze muur te verbouwen, zodat vorm en inhoud telkens wijzigen.
Route 5: Gert Sennema is de meester van route 5. Deze route gaat onder andere langs het Vrouwenhuis waar bezoekers uitgenodigd worden in één van de kamertjes. De spelers kruipen in de huid van de vroegere bewoonsters en vertellen hun levensverhalen aan de bezoekers.
Route 6: Dit is de route met de jongste kunstenaars en daarom ook de jongste meester, Robert Baarda. In de productie van stichting Nyt geven bezoekers zich niet alleen mentaal, maar ook fysiek over, door liggend op de bodem van een boot diverse zintuiglijke prikkels te ondergaan.
Buiten de routes om zijn er diverse voorstellingen, concerten en producties, waarvan sommige heel kort en andere permanent toegankelijk zijn. Zo maakt ‘overall inspirator’ Peter Greenaway een openbare kunstproductie over Passion, Sex and Death in Zwolle die tijdens het gehele festival kan worden bezocht.