Zwolle – Het Internationale Ruimtestation ISS is de komende avonden zichtbaar vanuit Zwolle. Het kan gemakkelijk met het blote oog worden waargenomen. Bij de passage van west naar oost is het ruimtestation het helderste object aan de hemel. Het wordt beschenen door de zon terwijl het op de grond al donker is. Om het ISS te kunnen zien, zijn heldere weersomstandigheden nodig. De kans daarop is groot. Er wordt weinig tot geen bewolking verwacht en maanlicht is geen storende factor.
Maandagavond 22 juli verschijnt het ruimtestation om 23.00 uur boven de westelijke horizon. Naderend vanuit het westen is het ISS om 23.03 uur bijna recht boven Zwolle te zien. Om 23.06 uur verdwijnt het in het oosten uit het zicht, doordat het in de aardschaduw terechtkomt. Het ruimtestation ziet er uit als een zeer heldere ster, die beweegt met de snelheid van een hoogvliegend vliegtuig. Maar in tegenstelling tot een vliegtuig, heeft het ISS geen knipperende lichten.
Wie de passage van 23.00 uur heeft gemist, krijgt anderhalf uur later een herkansing. Dat is in de nacht van maandag op dinsdag om 00.36 uur. Vanaf die tijd is het ruimtestation te zien laag boven de westelijke horizon. Het hoogste punt aan de hemel wordt om 00.39 uur bereikt. Kijk op dat tijdstip bijna recht naar boven en je ziet het. Om 00.41 uur wordt het ruimtestation onzichtbaar in de schaduw van de aarde.
Dinsdagavond vanaf 23.47 uur is er weer een kans. Het ISS komt vanuit het westen en bereikt om 23.50 uur het hoogste punt aan de hemel, schijnbaar bijna recht boven Zwolle. Om 23.53 uur verdwijnt het in de aardschaduw.
Woensdagavond komt het ISS vanaf 22.57 uur in zicht vanuit het westen. Om 23.01 wordt het hoogste punt aan de hemel bereikt, vrijwel recht boven je. Om 23.04 uur is het feest voorbij, wanneer het ruimtestation in oostelijke richting verdwijnt.
Donderdagavond is het vanaf 23.45 uur mogelijk om het ISS te zien. Dan verschijnt het station wederom vanuit het westen, maar komt het minder hoog aan de hemel. Om 23.48 uur is het boven het zuiden te zien. Om 23.50 uur verdwijnt het in het oosten uit het zicht.
Het Internationale Ruimtestation is een vliegend laboratorium. Het bevindt zich op een hoogte van ongeveer 420 kilometer. De snelheid is 27.000 km/u. Het is de grootste satelliet die rondjes om de aarde draait. De lengte is 109 meter en de spanwijdte van de zonnepanelen 73 meter. Door deze grote omvang is het ruimtestation goed te zien vanaf de aarde, wanneer het wordt beschenen door de zon.
Sinds het jaar 2000 zijn er continu mensen aan boord van het ISS. Momenteel is dat een groep van zes personen, Expedition 60 genaamd. Dit gezelschap bestaat uit Amerikanen, Russen en een Spanjaard. Ze zijn bezig met een programma van ongeveer 250 wetenschappelijke onderzoeken en experimenten.