Herdenking gevallenen Oost-Azië op in Park Eekhout

Foto van auteur

Zwolle – De gemeente Zwolle herdenkt donderdag 15 augustus alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse plechtigheid is van 19.15 tot ongeveer 20.30 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument, in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel. 

De herdenking is 29 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Eerst bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout. Het monument is geadopteerd door de Parkschool.                                                                                             

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument is opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Revolutie/ Dekolonisatie oorlog (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 74 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking begint om 19.15 uur onder leiding van ceremoniemeester Jeffrey Satoor de Rootas. Thema is dit jaar ‘Waarom herdenken wij’. Gastsprekers zijn auteur en filmmaker Marion Bloem en Generaal-majoor bd Leen Noordzij, voorzitter van de Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw Guinea-gangers cq VOMI Nederland. Locoburgemeester René de Heer draagt een gedicht voor.

Namens het openbaar bestuur leggen locoburgemeester René de Heer en lococommissaris van de Koning in Overijssel Bert Boerman gezamenlijk een krans.Daarna de vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen, veteranen en diverse organisaties en verenigingen kransen. Koperensemble Excelsior en zanger Ray Henri verzorgen de muzikale begeleiding. De plechtigheid duurt tot ongeveer 20.30 uur en wordt  afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.

Verkeersmaatregelen
Tussen 18.30  en 20.30 uur is de Emmawijk tussen de parkeergarage Emmadek en de kruising Nieuwe Havenbrug afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via Nieuwe Havenbrug – Eekwal – Kamperpoortenbrug. De parkeergarage Emmadek blijf ttoegankelijk via Katerdijk- Pannekoekendijk en de omleidingsroute.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)